23 november 2008

Mossa och Amaryllis

Hej Alla!


Hur har ni det där ute i vinter-Sverige?
Jag hörde av mamma som spenderat helgen i Uppsala att de pulsade runt i snö där igår. Här har vi lite futtigt puder på marken bara, men det i kombination med blå himmel och solsken är ju inte heller helt fel!




På paradhyllan i köket har jag hängt ett hjärta av mossa.

Det här mosshjärtat har jag dock inte gjort själv, utan köpt på en blombutik. Lika bra som att göra själv, med tanke på vad mossan kostar att köpa.
Ni är väl medvetna om att mossan (flera sorter) är fridlyst? Det tar ungefär fem år för den att växa upp igen...
Det hade jag faktiskt ingen aning om själv förän alldeles nyligen!





Säsongens första amaryllis har slagit ut här hemma, och är så underbart vacker.
Jag klippte av ena stängeln och satte i en vas, så ger den dubbel njutning. Det kändes lite onödigt att ha två vackra blommande stänglar med samma höjd i en kruka. Dessutom så är min erfarenhet att de står sig länge i vas.
Men i och med denna blomning så är det dags att införskaffa ännu en kruka, jag vill så gärna ha dem till att "avbyta" varandra med blommor ända fram till nyår. Kosta vad det kosta vill.


Nu ska jag ta mig en titt på mitt lingonris som jag hämtade i skogen för rätt så länge sedan. Jag hoppas att det fortfarande "mår bra", så att jag kan göra de kransar som jag hade tänkt mig. Jag har då verkligen ingen lust att åka iväg för att plocka nytt.
Så typiskt mig, att införskaffa saker och sedan inte ta mig tiden till att göra något av det. Så himla dumt....

Nåväl, ska ta mig i kragen. Nu!

Vi hörs igen!
Kraaam!

19 kommentarer:

Viktdrottningen - Anna Malmborg sa...

Är all mossa fridlyst? Jag trodde bara det gällde den vita mossan man har i adventsljusstaken... Tänk så mycket man inte känner till :)

Lycka till med lingonriset!

Kram

C De-sign sa...

Hej
Man hinner ju inte med allt som man vill...hoppas att lingonriset klarat sig, annars finns ju "naturens skafferi"...... Önskar dig en skön vecka! Kram fr C

Vitt och nött sa...

va fint hjärtat va!
ja fick en amaryliis av mamma när ja fyllde år å den blommar för fullt! så himla vacker!

hoppas det gick bra me lingonriset :)

Kram!

Viola sa...

Hej Hanna, jodå som SO-lärare vet jag det och äver lummr som alla skriver om är oxå fridlyst!!!Du visar mina älsklingsblommor vita amaryllis, visst är dom ljuvliga, här har det varit väldigt kallt men inge snö, vi hade ju bloggträff igår och en del som slulle komma från Stockhomstrakten fick vända pga av snöoväder....men trevligt det hade vi ju, ha en bra vecka och hoppas ni alla mår bra, kram

Lilla huset på prärien sa...

OJ - hade verkligen ingen aning om det där med mossan... Fast jag behöver inte ha dåligt samvete med tanken på att jag alltid har köpt min mossa. Tänker alltid att I ÅR ska jag bege mig ut i skogen och plocka lite... men ack, tiden blir knapp och det blir inte av. Tills slut får jag köpa mossan eller tom köpa en färdig krans. Ditt hjärta ser väldans fint ut!! :)

Kram Jenny

Vit Gladiolus sa...

sååå fint du har gjort, jag vill pyssla mer nuuu!
kramar

Annas skattkammare sa...

Helt ljuvligt fint!! Mosshjärtat var ju för mysigt och amaryllis är så vackra.. =)
Ha en skön söndagkväll!
Kram /Anna

Ann-Catrin sa...

Godkväll Hanna!!

jady mossan är fridlyst det vbet jag...och just nu i skrivande stund kommer jag inte ihåg..men det tar lååång tid för den att växa!

Jag gjorde som du med amaryllisen.. klippte av den..men ett tips... klipp några snitt i stjälken längst ner... så den blir lite flikig...då står den längre!!



Härliga bilder...
Vi har rätt så mycket snö nu... och BLÅST!!


KRAMAR
A-C

Anonym sa...

Hej!

Åh, vilken fin amaryllis! Det är min favoritblomma nu till jul, de är så vackra och ståtliga. Jag var till Blomsterlandet och skulle köpa en miniamaryllis igår, tänkte göra ordning en grupp men typiskt så var de slut =( Men de skulle få in dem igen. Hon i kassan nämnde att de skulle få in 40 olika amaryllissorter! Måste ta mig tid att åka dit och kika =)
Jag tänkte åka till er loppis igår, men jag hann inte. Det får bli en annan gång. Jag målar tak här hemma så tiden bara försvann.

Ha det bra!
Kram
// Nilla

Veronica sa...

Mosshjärtat ser verkligen fint ut!
Apropå mossa! Vi har lite av en hmmm.. moss-odling på vår tomt. Det är bara att dra bort de stackars grässtrån som sticker upp! Om inte jag använder mossan ryker den till våren. Gubben vill INTE ha mossa i gräsmattan... den mossan tar banne mig inte 5 år utan snarare 5 minuter att växa upp! ;o)

Kram Veronica

Ullis/Leva på landet sa...

Så fin amaryllis du har. Vet att en del mossor är fridlysta men inte alla. De som jag brukar plocka är det inte enligt naturvårdsverket, men man ska bara ta lite på ett ställe och inte stora bitar. Vi verkar ha mindre snö här i dalarna än på andra ställen.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

Inspiration i vitt sa...

Vilka fina bilder och stilleben du visar, gillar din vita kanna jätte mycket åå vad vackert det blev med en gran i den.
Kram på dig/Ingela.

Smultronstället sa...

Heeej, f´låt,jag e såå besviken att jag inte hann till dig i lördags,buhuu:-( Tiden går ju fortare än man hinner med..ska du te Majsan på onsdag kväll? tänkte om du har lust att ta med ljushållare te mig i så fall??

Ljuvlig amaryllis....förutom mina stora så har jag två mini som ska bli kul att se hur de ser ut..

Ha en bra måndag trots snöstorm:-)
Kraaam M

Marits vita skrin sa...

Hej Hanna.

Men va go du är som lägger upp oss (mig och Maria) på din länklista. Jag blev jätte glad när jag läste din kommentar hos mig.
Jag är ju ganska nya i bloggvärlden.

Nu är vi verkligen hur många som helst som bloggar häromkring. Kul.

Du måste lägga ut dina kransar sen så vi får se.

Hoppas vi ses snart igen på nån loppis ;)

Många kramar/ Marit

Anonym sa...

Mosshjärtat var jättefint. Jag har också ett på bild inne hos mig på ett som jag har gjort. Det var ganska enkelt, med hönsnät det som jag gjorde. Trodde att det skulle vara svårare. Jättesött. Amaryllis är så vackert..

Kramar @nette

Smultronstället sa...

utmärkelse att hämta hos mig :-D...

Malmkakan sa...

Jättevackert moss-hjärta! Alldeles lagom adventstämning så här veckan innan. Vita snitt-amaryllisar är klart min favorit. Ska till Stockholm i slutet av veckan och då blir det som vanligt en vända över hötorget innan man rusar till tåget kånkandes på långa blomstängler med vita amaryllisar, vita liljor m.m.
Priserna där är ju knappt en tio-del av vad man betalar här hemma...
Kram, Cecilia

Peter Olofsson sa...

Sitter och surfar runt och letar bloggar på sökorden antikt och smärta, två vitt skilda ord men jag har två bloggar på gång, den ena lite allvarligare och den andra lite"glittrigare" de får vara varandras motpoler bägge är lika viktiga för mig mentalt. Du har verkligen en mycket fin och trevlig blogg, det måste jag säga, har själv tre härliga barn nu ganska stora 19,16 och 15 år, inga bonusbarn men en hel del flickvänner och pojkvänner som bor här, underbart att det fungerar då vet man att de fostrats i kärlekens anda, att både kunna ge och ta. Jag och min fru har varit ett strävsamt par nu i 22 år och vi fortsätter med det, självklart inte bara för saken skull, vi trivs och har roligt tillsammans. Stor passion för gammalt och antikt har vi tillsammans titta gärna in på våra bloggar www.jernsaxen.blogspot.com och www.oumberligating.blogspot.com mvh från Peter

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Äntligen är det Advent tja bara ett par dagar kvar. Då kan vi frossa i hyasinter och amaryllis, det är så underbart! Din vita här är ju bara så vackert / Tyra