02 november 2009

Pest eller kolera?Hej på Er!

Idag fick jag hem två brev från landstinget.
Angående svininfluensavaccinet.
De menar att både min 11-åriga Emily, och nu 5-åriga Inez är i riskgruppen, och bör vaccinera sig redan nu på onsdag.

Jag känner inte för att agera testperson till ett vaccin som är så pass dåligt testat i längden och som dessutom innehåller kvicksilver, och absolut vill jag inte låta mina små göra det heller.
Men vad gör man?
Säger de att de ligger i riskgruppen så törs jag ju inte heller låta bli, ifall det skulle bli något knas p.g.a att man hoppat över det.
Men så har man ju hört allt som hänt för dem som fått vaccinet...

Pest eller kolera.
Vad väljer man?

Hur ska ni göra?
Tänker ni vaccinera er och era barn?

Jag hoppas innerligt på att det hela planar ut, och att det blir färre svin än beräknat.

Nu ska jag våndas fram till onsdag, och älta och analysera det hela.

Ta hand om er nu, och hoppas att ni känner att ni vet vad som är rätt eller fel för er.
Det gör inte jag.


Kram Hanna

P.s Dagens bild är från förra julen. Jag har inte plockat fram något pynt än, fast jag lovade mig själv att börja så tidigt som igår. Men jag SKA!

35 kommentarer:

angela sa...

Håller med om att det måste vara svårt att ta ett beslut som gäller barn.
Aftonbladet hade en bra artikeln om vaccinet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6019381.ab

Tog vaccinet i torsdags och det har gått bra. Lite öm i armen och på fredagkvällen kände jag mig lite mosig, men de är ju inte direkt ovanligt en fredagkväll ;)

Lilla huset på prärien sa...

Ja min E har fått sprutan för två veckor sedan och det gick som en dans. A ska få den nu på onsdag. Jag brukar inte vaccinera mot influensa men denna känns helt annorlunda. Nej, jag vill inte ha den så jag och mannen ska vaccinera oss också minsann. Lilla I får inte vaccinera sig dock...

Lycka till!

Kram J

Änglahem sa...

NEJ! var min första åsikt....sen vacklade jag....sen NEJ! igen....men nu...vet jag inte*gulp*....som du säger, tänk om man då åker på det där svinet....lutar nog mest dock åt nej alt. Försökskaniner vill vi inte vara!...meeen...tänker lite till.

Som du ser så är du inte ensam om att vara anti och samtidigt inte veta...........*hjälp*.

Må så gott!

Kramar, Veliga Ulrika

Ps. De allra flesta blir ju inte sååå sjuka som då tyvärr en del blir....som en vanlig flunsa om jag fattat rätt...

K sa...

Hello ;D
Har haft precis samma funderingar som du...ville egentligen inte men vågar man chansa...? usch d känns så upphaussat me denna nöff-sjuka...Nåväl mina ska ta vaccinet, utom bonuspojken som själv vägrar ;D Ha d gott ses hos majsan nån dag...HA-BEGÄRET är STORT just nu...KRAM/K

bikim sa...

I fully understand your worries and as a mother of 2 - 1o years old and 21 months - i already made my mind: we won't take the vaccine!!! it hasn't been tested enough to be on our bodies!! I've been reading about it and know that thousands of medical workers as doctors and nurses share the opinion that it is not safe and will give problems in the future!
Hope everything goes well with you! Don't you have the choice?!!!
Take care,
Rosa

Anna sa...

Hallå stora Grå!
Förstår att många människor lyssnar på sjukvårdspersonalen, men dem i sin yrkesroll MÅSTE rekommendera att ta vaccinet. Har hört flera som måste ta själva men skulle ALDRIG ge till sin familj. Dubbelmoral?!?
Jag ska INTE och ingen sätter nål i mitt barn. Så naturligt som möjligt - säger min magkänsla. Och den har jag gått på hela tiden och aldrig tvekat! Tror inte på att konstla till våra kroppar! Vi klarar det mesta utan onaturliga saker. Själv dricker jag Aloe Vera för fulla muggar och så även min familj och har klarat oss hittills!! Men alla bestämmer ju själva över sina kroppar! Lycka till med beslutet...gå på magkänsla och förnuft så blir det bra!
Hej hopp knorrstopp!

Min lilla madonna sa...

Hej Hanna!
Jag våndas med!! Har 3 barn i den sk riskgruppen( skolbarn allstå). Det lutar efter mycket fram och tillbaka till att jag INTE tänker ge dem sprutan. Jag går på min magkänsla att det är bättre att låta bli. Har läst sååå mycket om detta vaccin och eftersom det inte är testat på människor så får det vara. Det är ju inte så att alla dör i influensan!!! Media har skrämt upp allmänheten så till den milda grad i denna fråga. Gå på din magkänsla. Det ränker jag göra!

Kram Alexandra

Min lilla madonna sa...

Hej Hanna!
Jag våndas med!! Har 3 barn i den sk riskgruppen( skolbarn allstå). Det lutar efter mycket fram och tillbaka till att jag INTE tänker ge dem sprutan. Jag går på min magkänsla att det är bättre att låta bli. Har läst sååå mycket om detta vaccin och eftersom det inte är testat på människor så får det vara. Det är ju inte så att alla dör i influensan!!! Media har skrämt upp allmänheten så till den milda grad i denna fråga. Gå på din magkänsla. Det ränker jag göra!

Kram Alexandra

Vita hjärtan sa...

Hej!

Kan bara säga att jag önskar att min son hunnit få vaccin.....han ligger sjuk i svininfluensan nu och han är dålig......för andra veckan och vi har precis kommit hem från vårdcentralen....ingen vet mer än att vi får avvakta och se....han är inget inläggningsfall...åtminstone inte idag, det är allt vi vet.

Ingen har dött av vaccinet, men flera har redan avlidit i influensan....mitt val vore enkelt.

Kram Annemari

Annica sa...

Jag förstår precis hur du tänker.
Jag och min sambo ska då absolut vaccinera oss, vi har en 3 månaders bebis och han vill man ju inte smitta.

Alla vaccin innehåller lite kvicksilver och tänk om ni inte tar vaccinet och smittar ner någon annan, tänk då om den personen dör.

Kan vara värt att tänka på. Kram

tjenixen sa...

Vi ska självklart vaccineras. Alla våra 4 barn är riskgruppsbarn och ett har fått vaccinet och då tog även maken. De andra ska vaccineras den 24e och då får även jag vaccinet, jag kan även ta via jobbet annars också. För oss är det en självklarhet att vaccinera oss men man är ju olika.
/Åsa

Ett Vitare Hem sa...

Från början hade jag tänkt att vi skippar det men såbörjade vi fundera och barnen får ta den i alla fall, de ville det och de tre stora är så pass stora att jag tycker de får vara med och avgöra det själva.Om jag inte redan hinner bli smittad så tar jag nog också den sen....
Ha en fin dag!
kramis/LenaS

Kalkstenssommar sa...

Hej Hanna!
Svårt beslut du har framför dig. Satt i samma situation för lite drygt en vecka sedan med dottern. Då hon har svår astma föll beslutet till sist på vaccin. Igår läste jag en artikel om kvicksilver och att de barn som har autism oftast har MINDRE kvicksilver i kroppen efter nya upptäckter. Tror det stod om det i aftonbladet. Dottern fick hög feber och ont i armen ca 12 tim efter vaccinering och det höll sedan i sig ca 12 tim.
Hoppas du finner ett svar på dina grubblerier. Det är alltid svårare att fatta beslut när det är barnen. Kram L

Anonym sa...

Hej!
Såhär tänker jag:
Jag kommer vaccinera båda mina älskade ungar. Tänk om JAG tog beslutet att inte vaccinera och det hemska skulle inträffa....Ja, jag vill inte ens tänka tanken färdigt. För mig är valet lätt. Vaccinerar man så har jag gjort det som står i min makt och jag skulle aldrig förlåta mig själv om jag valde att låta bli.
Livet är inte lätt, det finns många val att göra. Vi tänker och tycker olika men som sagt, denna fråga är för mig helt självklar.

Som sagt, detta är min tanke...du har din...och andra sin.

Må gott!

Kallholmen sa...

Hej Hanna
Hos oss här uppe i norr har svinis som vi kallar det dragit hårt fram på skolorna,vi har ännu inte blivit sjuka och inte förens i morgon kommer vi som tillhör riskgrupper att få börja vaccineras.
Jag och mina barn kommer att ta den så fort vi får i morgon.
För oss har det varit ett själklart beslut.
Jag är mest upprörd över att vi fått vänta så länge när många i södra sverige fått ta sprutan för flera veckor sedan.
Hoppas du tar ett beslut som du känner är rätt för er.
Kram Malin

Milla sa...

Hej - jag förstår att det finns massor av tankar där ute hos alla. Aldrig har ju något liknande varit så medialt tidigare. Jag kommer absolut att vaccinera mig och barnen med, de är ju tonåringar men med tanke på att det är unga personer som ligger i riskgruppen att bli mest sjuka så tycker jag inte det finns nåt snack om saken. Det var en stor grej när vaccinet "upptäcktes" i världen och vi får inte glömma att det i sig skapat en välfärd utan sjukdomar som folk dog av i massor förr. Det tråkiga är ju att det alltid kommer nya, typ denna influensa... kram Milla

Floras Kulle sa...

Usch, vad svårt det har varit att bestämma sig!

Först var det NEJ (för vi hade läst för många konspirationsteorier på nätet), men vi har nu slutligen bestämt oss för att ta vaccinet, och även barnen.
För OM de skulle bli sjuka och det skulle gå riktigt illa, hur skulle man känna sig då?
Jag hade dessutom lunginflammation förra året, och NEJ TACK, inte igen om jag slipper!

Men visst håller jag med, det känns som ett stort ansvar att betämma detta för barnens räkning.

Mina föräldrar blev vaccinerade i veckan.
De mår bra.
Det känns tryggt!

Kram:
Annette

Karin sa...

Hej!

Jag brukar sällan lämna kommentarer men jag har ofta kollat din blogg och låtit mig inspirerats. Jag känner dock att jag måste kommentera denna gång. Information finns i massor om man söker - både för och mot, jag inser faktum när jag skriver detta att jag är nog mot vaccination. Har precis som du våndats i beslutet i hur vida vi ska vaccinera oss och våra barn 2 och 5 år. Det jag har hittat skrämmer mig verkligen ordentligt! Skickar här en läsvärd länk, vill du ha mer info hör gärna av dig till mig.
http://www.theflucase.com/
läs bland annat detta samt de kommentarer som finns efter inlägget, http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1558%3Aswedish-media-no-longer-reports-on-more-deaths-from-the-vaccine&catid=1%3Alatest-news&Itemid=64&lang=sv.
Allt gott till dig och det viktigast av allt, att beslutet känns rätt för dig. Som en god vän till mig sa en gång, det finns bara två personer som vet vad som är bäst för era barn och det är du och din man, och de beslut vi fattar grundar vi på det vi tror är bäst för våra barn.
//Karin

LjuvligtLantligt sa...

Hej.

Vi har bestämt oss för att inte ta vaccinet även om vi också tillhör riskgruppen: har skolbarn,jobbar på skola och mannen jobbar på sjukhus. Vi känner oss inte trygga med den lilla info vi fått o därför avstår vi o hoppas på att allt går vägen.

Kram Git

Jennys Vita Villervalla sa...

Hejsvejs!
Din blogg är lika mysig som vanligt!
Vad gäller svininfluensan så föreslår jag att man i första hand läser fakta om den på t.ex Socialstyrelsens eller Smittskyddsinstitutets sida på nätet, istället för "skrämmselrubriker" typ Aftonbladet...
Både jag och mina tonåringar har vaccinerat oss,och det känns rätt för mig att ha fattat det beslutet.
Ju fler som vaccinerar sig ju mer förhindras ju också smittspridningen.
Ha en fortsatt bra vecka!
Kram
Jenny

Anonym sa...

Hej!

Vi tror till 90% att vi inte tar vaccinet. Har tackat nej till sonen på 6 år som annars ska få till veckan....ett svårt val.
Man läser så mycket å jag vill inte stoppa i mina barns små kroppar nåt man inte riktigt vet vad det är.....
Min son var synsk när han var liten då vi märkte det tydligt så när han sa att han vägrar ta sprutan känns det lite kusligt....man vet ju inget om framtiden...för isåfall hade man ju kunnat gjort ett en´kelt val

Geta sa...

Jag jobbar på förskola och har två egna barn 10 och 12 år. Var i det längsta motståndare till vaccinet sen tog jag det nästan "av bara farten" när alla på jobbet tog det. Har också en vän som nyss har avslutat cellgiftsbehandling, har väldigt dåligt immunförsvar och inte kan få vaccinet. Jag skulle inte vilja vara den som smittar någon annan som blir väldigt sjuk. Barnen kommer att ta vaccinet så fort de bara får.
Kram.

annaslantliv sa...

Nej jag vet inte hur man ska göra! JAg blir knäpp! så orolig.
Hur ska man kunna veta!?!?!

Anci sa...

Hej !
Vacker bild och stämningsfull !
Det är så svårt det här med vaccinet. Jag har nästan bestämmt mig att inte ta eller låta min son ta, men jag blir tveksam ibland.

Det är kanske annorlunda också om man tillhör en riskgrupp.

Kram
Anci

Lisa med hem sa...

Godmorgon granne! Jag skrev en kommentar, el snarare brev till dig i natt som försvann :( Nytt försök! Jag har hela tiden sagt att jag inte ska vaccinera mig el mina barn. Nu har jag ändrat uppfattning. Vi fick ju hem blandketter från skolan så först kryssade jag i nej, men har ändrat till ett ja. Tycker det är synd att de bara skickar hem lappar utan info. Iallafall så hag jag läst om vaccinatio och det många är rädd för är ju att man ska bli sjuk av vaccinet. DET är helt i sin ordning att bli det eftersom det är samma baciller som man får vid influensan som man sprutar in, dock i svag dos. Detta för att kraoppen ska bilda antikroppar och kroppens minnesceller ska komma ihåg. Nästa gång man kommer i kontakt med denna bacill kommer kroppen ihåg det och bildar snabbt antikroppar, vi är immuna. Fiffigt och enkelt? Nä, men nu förstår jag mer. Tänk vad man lär sig på NkB i skolan =) Angående kviocksilver tror jag vi får i oss samma mängd om vi äter några fiskar! Jag tycker det är synd att om man nu ska massvaccinera bör människor känna till att det bör vara en viss mängd annars fungerar det ju inte. Att tro att staten gör detta för att de inte har råd med massjukskrivningar låter långsökt i mina öron. Johan får ta, jag ska ta dock har jag inte bestämt mig med Maja eftersom hon i helgen fick en allergisk reaktion i ansiktet och var på akuten! Lycka till med ditt beslut! Jag tror inte man ska läsa det som står i tidningar utan ta reda på FAKTA! kram från grannen!

Vikeskärs hem och vardag sa...

Jag kommer inte vaccinera mig men nu har jag inga barn, men jobbar inom handel. Jag tänker inte vaccinera mig pga att du ser inte biverkningarna nu, du kanske ser dem när barnen är vuxna eller om några år. Sen tänker jag inte stödja att man dödar hajar för detta vaccin. Dessutom har jag en syster som varit sjuksköterska i antal år och hon tänker inte vaccinera sig och har även sagt upp att vaccinera andra då hon inte litar på detta vaccin. Men jag har med vacklat en tid, men tror media förstorar detta en hel del. Lycka till :) Annika

Hanna sa...

Ja det är en svår fråga.
Två av våra barn är redan vaccinerade, men våra två yngsta är det ännu inte. De kommer troligen att bli det, men jag tycker att det är ett mycket svårt beslut att fatta.
Ha en bra kväll.
Hanna

Millygarden sa...

Hej Hanna,
Utan tvekan ska hela min familj vaccineras! Har följt debatten och bestämt mig att endast lyssna på legitemerade läkare! Har inte hört en enda läkare hittills som avrått från vaccination! bara journalister coh förståsigpåare! Barnläkaren här i Norr sa till en vän till mig, att har man sätt en som är sjuk i svininfluensa "så tvekar man inte att vacinera sig" Vad det gäller kvicksilvret så innehåller vaccinet inte mer en vi får i oss i det livsmedel vi normalt äter. symtomen dom allra flesta får och hittils kännt är irritation i själva sticket och lite feber, vilket är en normal rekation ifrån vårt imunförvar. Vilket talar för att det egna imunförsvaret reagerat på rätt sätt! Hörde en läkare som pratade i tv4as nyhetmorgon, han sa att vårt imunförsvar behöver retas för att fungera vilket innebär att det inte är av ondo att vaccinera sig snarare ett sätt att jogga imunförsvaret med jämna mellanrum!
Ja, det är den fakta jag fått som gör det självklart för mig och min familj att vaccinera oss inklusive min 2åring. Men det här är min uppfattning och du måste göra det som känns rätt för dig/er!

trevlig Helg!
hoppas jag inte förvirrat dig ännu mer!
Kram Marina

Lavendel & Romantik sa...

Hej Hanna.
Hoppas att armen sitter kvar :)
Vi syns på måndag vi har fått varor igen.
Kram/Majsan
Ha en trevlig helg

Marita sa...

Hej! Visst är det svårt att veta hur man ska göra! Min 18 åriga dotter har fått erbjudande att ta sprutan via skolan, men jag är tveksam.... hon har varit svårt leversjuk som litet barn och jag vet inte om jag vågar låta henne få sprutan. Jag har på grund av min astma också fått erbjuande då jag tillhör riskgrupp, men jag tror att jag inte ska ta den. Nu har ett av mina barnbarn blivit sjuk i influensan, vi vet inte än om det är svininfl. eller vad det kan vara. Så nu känns det helt självklart att alla mina barnbarn ska vaccinera sig! Förstår att du har ett dilemma! Jag känner som du, vi vet så lite om biverkningarna... är det verkligen bra? eller är man galen om man inte vaccinerar??? Hoppas det går bra för er alla i din famlij!
trevlig helg! Kram, Marita

designhappns sa...

Vet inte hur du valde att göra men jag hoppas att dina barn fick sitt vaccin. Alltför många läser saker som inte är fakta om kvicksilver (du får i dig mer i maten under en vecka) om att den inte är testad (vilket det är )osv. Jag kan nästan tycka att dessa människor som sprider sånt skulle ställas tillsvars för det. DN har en intressant grej, likt fotbolls resultat ställer de upp antal döda av influensan vs vaccinet. just nu "leder" influensan med ca 7000 mot 0. Som förälder fattar man beslut för sina barn, det är viktigt att lyssna på fakta och inet på allt som florerar på nätet. DEt är att ta ansavr tycker jag/ Kram

C De-sign sa...

Det är verkligen inte lätt... vad och vem kan man lita på....????? Jag går nog på min "magkänsla"... det blir ingen vaccinering för mig! Men jag gör mycket nu för att stärka immunförsvaret.....ja, svårt det här.... Hoppas du kommer fram till ett beslut som känns bra! Kram fr C

Ullis/Leva på landet sa...

Hur gjorde ni nu då? Här tog mellansonen i torsdags eftersom han är i riskgruppen. han har så stora problem med luftrören så vi vågade inte chansa. Det blev lite värk i armen men inget mer. Det blir så att alla barn tar här hemma i alla fall så får vi väl se när det blir vi vuxnas tur.

Ha en bra vecka!
Kram Ullis

Maria sa...

Hej
Min man som är i riskgruppen har redan tagit sprutan och jag ska ta den så fort jag och övriga allmänheten får. Barnen ska också självklart ta den, vill inte utsätta dem att få svininfluensan utan vaccin. De ska få ta den på skolan om någon vecka tror jag det blir.

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar