03 april 2008

Med passion för blommor

Hejsan!

Idag har det varit en alldeles underbar vårdag!
Solen har gassat på de skitiga fönsterrutorna och dammet har dansat i dess sken.
Alltså har större delen av min dag gått till städning.

Men jag började dagen med att plantera om mina Mårbackapelargoner, de gamla som jag sparat från i fjol och även de som jag köpt nya nu i år. Jag tycker att det är märkligt vilka extremt små krukor de har när de kommer ifrån butiken.


Rosa Mårbacka har alltid varit min favorit, och sådana har jag köpt så länge jag kan minnas. Jag tycker även att de är de allra lättaste att sköta. Mycket tacksamma och tåliga! Dessutom så är de så oerhört enkla att föröka.



I år har jag också köpt mig en vit Mårbacka. Jag tycker personligen att den ser ut som en Appleblossom, förutom att bladen avslöjar den.



Nu står de i sådana här skabbiga terracottakrukor. Just ja, shabbiga var det ju...



Jag har även planterat ett par krukor med vita penseér som nu står på trappan. Än ser de lite trista ut, men det dröjer nog inte förrän de växt till sig!
Om någon vecka fyller jag ett par större krukor som får stå vid entrén tills dess att det blir pelargondags där också.



Eftersom det var en sådan vacker dag så blev det givetvis en tur i trädgården också. Och så underbart härligt det känns att komma in med egenplockade blommor. Det är lycka för mig. Och jag har längtat så efter det.

Det är inte några stora mängder, men oerhört vackert är det i all fall.



Idag passade Gubben på att klippa äppelträden. Vi har tre stycken, varav ett är ganska så rejält. Eller det var i alla fall det för X antal timmar sedan.

Det kändes så härligt när jag såg honom stå där på stegen och klippa av grenar som pekade åt alla möjliga konstiga håll. Jag tänkte på de härliga kvistar jag skulle gå och plocka in när han var klar.
Att det tog honom en faslig tid tänkte jag inte på, eftersom jag hade Sonen med mig samtidigt som jag städade för fulla muggar.

När jag till slut tittade ut genom bakdörren så såg jag ett kalt träd. Det var inte bara kvistarna där uppe som var borta. Utan alla andra också. Det jag kunde se var bara tjocka grenar. Jag kunde inte rå för det, men mina ögon fylldes med tårar av synen. Ni förstår, jag är inte så himla brydd i äpplena. Men äppelblommen är magisk för mig. Det är något som jag längtar efter och älskar. Den ger mig en känsla jag inte kan beskriva.
Gubben blev såklart lagom irriterad på mig när jag stod där med tårar i ögonen. Han konstaterade även att nästa år får jag klippa träden själv. Något som jag svarade med att det tänker jag givetvis göra .

Så här vackert var det förra året.

Sedan påstod Gubben att det inte alls var så illa som det såg ut på håll, och att jag borde gå och kolla vid trädet. Men som en sådan surkärring som jag är så sa jag att jag sett alldeles tillräckligt ändå.
När han sedan tog de små på en promenad så gick jag givetvis dit och kikade i alla fall.
Och jag måste erkänna att det inte alls var så illa som det såg ut på håll, även om jag ändå tycker att han borde lämnat mer kvar. Men det har jag ännu inte talat om för Gubben...


Som ni kanske förstått så är jag en riktig blom-tok. Det kommer nog även att märkas här på bloggen framöver. Jag är absolut ingen expert på något vis - är helt självlärd, och gör lite som jag tror och och tycker, sedan får man se vad som blir av det. Men trädgård och blommor är verkligen en stor passion för mig. Jag känner mig så lyckligt lottad som har såpass mycket yta till mina rabatter.


Hoppas att även ni njutit av våren!

Önskar er ett fint avslut på veckan!
Kram Hanna

42 kommentarer:

Dicksonska våningen sa...

Hej! Trädgård och blommor är jag dålig på själv. Inte ens min balkonglåda kan jag fixa med så att blommorna överlever, fast mina vita ljung har klarat sig hela vintern... de kanske får stå kvar i sommar också :) Men jag önskar att jag hade ett äppleträd som blommade. Mamma har några stycken i trädgården och de är underbart fina! Längtar tills jag och sambon har skaffat oss hus och trädgård och äppleträd! Hoppas att det kommer någon liten blomma ändå på trädet - annars kanske Gubben kunde komma med substitut-blommor då trädet skulle ha blommat ;)
Kramar Annika

Sara sa...

Mårbacka är min favorit blomma, den rosa. De är så fina och ganska lätta att sköta. Vilken fin bild på äppelträdet i blom!
Sara

Sött och sunt sa...

jättehärlig bild på när äppelträdet blommar, hoppas det blir likadant i år fast *gubben* snaggade trädet så pass.

Själv har jag pysslat lite med nyligen inköpta penséer idag. Det är ett riktigt vårtecken tycker jag, när man planterar de första uteblommorna!

Kram Sofia

Jenny Oak Fae sa...

Jag älskar också Mårbacka-pelargoner!
Kan man göra annat..? ;)

Kram, Jenny

<3

Solsjö - Under en vind sa...

Med din vackra bilden av äppelblomningen förra året så förstår jag att det sved i ögonen då det var kapat!!! Så fint!¨

Mårbacka är min favorit på verandan! Vita har jag inte, men skulle gärna prova!

Önskar dig en riktigt skön helg, stor kram!

Änglahem sa...

Du ska se Hanna att du kommer få blom i år med, även om det inte blir så vackert som förra året!

Mårbacka är nog mångas favorit, även min.

Jag säger som du, trädgården och allt arbete med den är min stora passion!! Man ser nog mest rumpan på mig när det är sommar!

Snart såååå!

Kramar/Ulrika

Vitfärg, romantik och rosor sa...

Hej där.
Kul med nya blommor, kommer att komma tillbaka för tips och ideer under våren. Trädet blir säkert kanon, trots att det ser grenlöst ut. Var har du inhandlat peenserna, dom såg fina ut. Ha det gott. Kramar från Annika

Glitter och Marsipan sa...

Mårbackapelargonen är så vacker.Men jag har inte sett den vita innan,den var ju bara så fin.
Vet du,det där med äppelträden,det är ett återkommande dilemma varje år,åtminstone i vår släkt.När klippningen är färdig är inte många grenar kvar.Jag tror att när dom flesta män kommer i klippartagen,kan dom inte sluta.Hihi.
Våran gamla trädgårdmästare här i stan,brukar säga att man ska kunna gå rak under trädet och kunna kasta hatten mellan grenarna.
Så det kan du ju gå ut och testa.
Nej,skämt åsido,trädgården är verkligen ett underbart ställe.
Trevlig helg
/Anette

Solsjö - Under en vind sa...

TACK rara du!!! Just nu är allt upp och nervänt pga att jag öppnat Under en vind, ett nej får du inte....men vänta ett tag så allt hinner landa! Det är inte min grej att bara göra inlägg efter inlägg....det måste hända nåt nytt emellanåt och då kan det bli så här! hi hi....Hoppas att ni står ut med mina galna upptåg!
Ha det gott vännen, kramis!

Anonym sa...

Hej Hanna!

Visst är det härligt med pelargoner! Jag har älskat denna "tantblomma" i många år =) De är så tacksamma trots att man kanske glömmer bort dem ibland. Jag stod och höll i en jättestor och fin Mårbacka på Ica Maxi igår, men jag ställde tillbaka den... vilket jag ångrar. Vad fin den vita är, var har du köpt den? Jag köpte en vit rosenpelargon på Gustafssons för ett par veckor sedan, den är också väldigt söt =)
Vi har också beskurit våra äppelträd, så förhoppningsvis blir det lite bättre frukt nu... mindre antal men större äpplen hoppas jag på.

Ha det bra!
Hälsningar
// Nilla

K sa...

Hahaha du är verkligen en kul prick ;D nääe har inte loggat in förrän nyss...men nääära iallafall!

Du skriver såå himla härligt o beskriver känslan såå perfekt man förstår precis...du kanske borde skriva böcker, barnböcker kanske? Nu vet ja, finska barnböcker "hanna o pekka går på loppisi " ;D *LOL*

Det lustiga mitt i ditt elände med trädet...Är att vi oxå hade en livlig diskussion om 2 träd igår...Jag blev oxå SUUR för han klippte FÖR mycket...Dom hade växt ihop så det blev en såå himla mysig sittplats därunder...-JAMEN DU SITTER VÄL ÄNDÅ INTE DÄÄR??!!

OCH???

Jag kanske vill ha CHANSEN att KUNNA SITTA DÄR...du förstår hur jag menar va...

Nattinatti / K

Lilla Trollbacken sa...

Ha, min gubbe och jag hade oxå diskssion om äppelträd, men det var tvärtom, han tog för lite. Det blir liksom ingen fason på det hela. Så äppelblom lär man inte bli utan i alla fall!
Underbara blommor du visar. Har oxå köpt mårbacka, favoblomman framför alla!
kram
Gabrielle

RANA sa...

Gud, vad underhållande du skriver. Och stackars gubben som inte fick de applåder han hade väntat sig, blott en kvinna i tårar. Så dråpligt, så typiskt, så mycket DET-ÄR-SÅ-DET-ÄR.

Å vad jag ser fram emot att följa denna blogg när våren exploderar i dina rabatter. Sen vi köpte hus för fyra år sen har mina fingrar blivit allt grönare för varje år. LJUVLIGT.

Och du, vilka ljuvliga bilder du bjuder på.

Kram!
Rana

lottens vita och gröna sa...

oh du är en härlig blomtoka du! vi kan ta varandra i hand med att vara galna i blommor, jag förstår dina tårar om äppelträdet, det är ju det bästa, strunt i äpplena...oh vilka vårkänslor jag fick nu av dina vackra blommor! kram lotten

lottens vita och gröna sa...

oh du är en härlig blomtoka du! vi kan ta varandra i hand med att vara galna i blommor, jag förstår dina tårar om äppelträdet, det är ju det bästa, strunt i äpplena...oh vilka vårkänslor jag fick nu av dina vackra blommor! kram lotten

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Nilla!
Ja du, tantblomma ja... Kommer ihåg hur jag blev utbuad av alla tjejerna på mitt förra jobb när jag berättade att jag köpt nya pelargoner. "Sånna kan du väl inte ha, det är ju pensionärsblommor" sa de allihopa. Jag kände mig verkligen udda som var under 30 (då) och gillade dem.

Den vita Mårbackan har jag köpt på Blomsterriket på Kupolen. Har inte sprungit på den vita sorten förut, så det gällde att passa på! :-)
Köpte mina rosa på maxi faktiskt. Brukar annars alltid köpa i Torsång, deras pelargoner blir alltid speciellt vackra enligt min erfarenhet. Så det lär bli en tur dit snart också!

Ha en fin helg!
Kram Hanna

Marie sa...

Jag älskar också Mårbacka, fast jag har bara de rosa! Den vita såg spännande ut, får kanske kika efter en sån!
För mig får du vara hur mycket blomtok du vill, jag är ju nämligen precis likadan, hihi. Idag har jag och barnen varit ute nästan hela dagen i detta ljuvliga vårväder. Har klippt ner en massa gamla växter, planterat lite och öppnat lekstugan för i år. Såå underbart härligt att äntligen få börja greja i trädgården igen, jag har bara njutit hela dagen.

Ha en trevlig helg Hanna!
Kramar Marie

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

åååå såå vackra..japp det märks art trädgård är en härlig passion för dig..du har verkligen gröna fingrar ju!!!!!

Nu läääängtar man juuuuu!!!

~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan

tindra lite mera sa...

Hej och tack för söta ord inne hos mig!
Satt och smålog när jag läste ditt inlägg...roligt beskrivande du beskrev känslan när du såg det kala äppelträdet.

Kram Katarina

My Lovely Things sa...

Härliga hanna!!!

Åh vad det är roligt att läsa om er!!!
Du skriver så inlevelse fullt..precis som om man var där...

så trevligt med mårdbacka...jag har några pelargoner som står och växer till sig ...som ska ut om ett par veckor....

Mina favvosar är Engelsk pelargon..de kan man ha tidigt i fönstret när den ännu inte har blivit ljusa dagar...

Mina är vita.. På sommaren brukar jag ha vita pelrgoner..Men kan även tänka mig rosa..

Visst är det härligt när naturen vaknar..jag är oxå blomfreak..tyvär så är jag väldigt allergisk och kan inte ta in vad som helst...

klockan är nu 5 i 6 måste gå och väcka min apojkar..ska köra dem till fritids och sen så blir det jobb...Men slutar halv 2i dag---skönt!!!
Är väldigt tacksam för att jag inte behöver dra upp barna så tidigt varje dag..utandet brukar var 1gång i veckan....

Hoppas att ditt äpple träd kommer att stor blomma...

kram anna

Gårdsromantik sa...

Pelargoner är verkligen vackra.
Rosa Mårbacka hör också till en av mina favoriter.

Kram Maud

Anonym sa...

Hallå! Ja det är nog något speciellt när män får tag i en häcksax. Kommer ihåg när din far skulle tukta vår brudspirea som vi har vid altanen. Jag tycker den är så underbar när den blommar och är helt vit och lite vildvuxen. Men mannen sa : den kommer att bli mycket finare om jag får klippa lite. Ok tänkte jag. Men snacka om tårar i ögat när jag sen kom ut. Det såg ut som en naturkatastrof hade passerat vår trädgård. Nu har den som tur är hämtat sig. Jag gömmer undan allt vad saxar och sågar heter när han börjar prata om att det måste klippas lite igen. Har förresten kört ner honom till tåget nu på morgonen. Han ska ju tillbringa helgen i Bryssel. Hoppas han får trevligt. Våren har väl kommit lite längre där. Nej nu ska jag skjutsa nästa. Dotra till skolan. Ha en underbar helg. Kram Anette.

me and alice sa...

Hej Hanna Panna!
Du e då för härlig!
Du skriver helt underbart du lilla surkärring, hi, hi... Tokig är du också.
Jag förstår precis känslan när träden klipps för mycket. Vi hade ett så vackert stort träd här på tomten. Nu har sambon klippt ner det totalt. I och för sig började det luta grenarna mot hustaket... hmm, men det var så vackert.
Vilka vackra pellisar du köpt...
Ska också göra det snart, men först ska vi åka bort några dagar.
Ja, jag shoppade lite grann häromdagen. Ett par söta tunikor från Indiska blev det i alla fall... Du vet det växer ju inte pengar på våra träd precis,hi,hi...
Ha en go Fredag!
Kranar i massor /Susanne

Ann-Catrin sa...

Hej goa bloggvän!
ja du jag är precis likadan när det gäller träden.. vill nästan gråta när man ser de knotiga grenarana alldeles nakna..ett år tänkte jag att vi aldrig skulle få något grönt på dom..än mindre blommor.. för de var så hårt beskärda. Men oj vad fint det blev och det behövs verkligen att man tar bort mycket!!
Ja vad finns det som är vackrare än ett blommande träd...undrebara bilder!!!
Och mårbacka... ja det kommer nog näst efter!!
Den bästa av helger till dig..kanske du ksa på loppis igen och sen visa dina alldeles underbara fynd som vanligt!!!
Kramar A-C

Anonym sa...

Hej Hannah
Vad kul...då är vi iaf 2 som är blomgalen, älskar verkligen blommor,vill gärna ha färska buketter hemma oxå.

Tack för dina ord hos mig....och jag la bara skruvarna på ugnsplåten och 300 gr. högst upp och "voila" klart

Ha en skön helg
Kram Pernilla

sommar-rummet sa...

Visst är det härligt med blommor. Blir kul att se längre fram i vår och sommar på allt vackert. Tack för grattishälsningen! Ha det gott under helgen! KRAM

K sa...

Fnissar varje gång jag läser dina comments o inlägg...vi har nog samma typ av humor(sugig enligt sonen...)o samma typ av karlar... (eller änt döm lika allihopa...)
När dom väl anstränger sej o gör nåt, gör dom FEL.. HAHAHA

Nudu gumman ska jag kamma till rufset o åka till TUUULAVIPPAN!!!
Nu blev du avis va???Höres säkert senare...
Hälsa Pekka ;D

hemtrevnad marie sa...

Hejsan!!Himla fina blommor!!!
Jag har också köpt pelargoner sen jag flyttade hemifrån... då sågs man nog som supertönt, men skam den som ger sig , nu har det ju vart trendigt i några år!!!
Flyttade hemifrån-87, så du vet hur länge man vart töntig....
Så fin den vita mårbackan var.....men skulle inte tro jag hittar den häromkring... minns när jag frågade efter appleblossom....
de tittade på mig i blomsteraffären ,som om jag vart från Mars!!
Förra året läste jag att det fanns cremegula pellisar,...jag vågade inte ens fråga om dom........
Kramis

Liten Bod sa...

Ha ha ha.... Du skulle se mina äppelträd som jag egenhändigt klippte i höstas, efter att ha nonchalerat dem i alla år! De ser verkligen bedrövliga ut :) Nåja, jag hoppas på några blommor i alla fall. Jag älskar också blommor, men är inte så himla intresserad av att jobba för att få dem fina.. Ha en bra helg! Kram, Tina

NICOLINAS BONING sa...

Förstår dina tårar i ögonen...äppelblom som är sååå vackert!
Jag älskat Appelblossom,men även en och annan Mårbacka slinker in här hemma:-)
Jag har tittat och letat efter pelargoner här i Mora och Orsa...men antingen är jag blind eller oxå har dom inte börjat med dom ännu konstigt nog!

Vilken tur att du höll masken iför aprilskämtet...fniss...finns nästan inget som känns så snopet när skämtet inte går hem:-)
Men det var ett bra skämt måste jag ju säga!

Kramar/Birgitta

K sa...

Hej lilla blomman ;D kolla in hos mej ;D sååå nöjd...trevlig kväller kram

Lila sa...

Hallå! Får ett leende på läpparna när jag läser ditt inlägg. Så där skulle det kunnat vara hemma hos oss:)

Jättevackert blommande äppelträd, kanske hinner växa ut lite pinnar som kan blomma:)

Superfina blommor du fotat.
Ha en fortsatt trevlig kväll!

Kramar Lila

Millygarden sa...

Hej Hanna,

Vackra bilder du visar...gilla också Mårbacka pelargoner...särkilt dom vita. Ditt Äppelträd är verkligen fint på bilden.... men förstår att du är förfärad över att din sambo klippt ner det hårt... Vi har gjort samma sak hos oss..flera bekanta undrade om vi skulle ta bort dom eftersom det endast var en stam och några ynka grenar kvar...nu fem år senare är dom jättefina..

Ha en trevlig Helg
Kram Marina

HEMMA HOS LINNÈA sa...

Hallo hanna.
Hur hittar man till din mammas lilla affär? Tänkte ta en tur dit på Lördag. Vilka tider har hon öppet?
Ha en skön helg
Kram Liselotte

Lea sa...

Hallojsan! Så underbart med vita(!) mårbacka det har jag aldrig sett tidigare. Själv har jag rosa som jag tycker mycket om. Jag förstår dig till fullo med äppelträdet. Men det blir nog bra ändå ska du se.
Själv har vi världens snöstorm idag det är heeeeeelt sjukt så mycket snö det har kommit i natt och nu är klockan bara 07.00. Fy så tråkigt, jag vill ha vår som ni andra i söderlandet:-I.
Underbara bilder du bjuder på.
Ha en bra helg!
/Lea

Där Rosor Aldrig Dör sa...

Tjiingeling!
Hoppas att allt är väl med dig?
Ååå mårbacka de är så söta!!
Så du säger att de är ganska så enkla att sköta..hmm..då kanske till och med jag kan ge dem en chans i år. Har aldrig ägt en sådan sort, bara trånat efter dem men aldrig blivigt av att köpa.
Håller helt med dig om att de är trevligt med en egen täppa, där man får exprimentera å påta som man själv vill. Vid huset på Hea har vi flera fruktträd, äpplen, päron, plommon & körsbär. De är så fina när de står i blom. Vi har även ett Rosenhagtorns träd, de är magiskt fint när de blommar med sina rosa små rosenblommor.

Hyllar i ditt förra inlägg, är så fin! Blev kanon bra ju!

Kraaam från Benita

n o r d i n g å r d e n sa...

Å ja, jag är också en blomtok! Ja, kanske inte så mycket men jag bara älskar pelargoner och dina pellisbilder är såå fina! Jag har också satt vita penséer nu i helgen men så tidigt har jag aldrig förr satt så det blir väl till att ta in baljan vissa nätter, även om de är härdade, för här kan det bli riktigt kallt och vintern är väl tyvärr inte slut än misstänker jag. Pessimisten Mari : ) Vilket ljuvligt äppelträd ni har! Ha en forstatt skön helg!

me and alice sa...

Hej Hanna!
Japp det var sambon du såg i dag!
Jag vet inte varför det inte går att förstora mina bilder??? I bland går det. Javisst har min goa Paula börjat blogga! Kolla mina länkar efter Kullan Pullan!
Hoppas du haft en mysig helg...
kramisar Suss

me and alice sa...

Visst har hon ett kul namn?! Man vet inte riktigt vad som väntar en, hi,hi...
Tycker absolut du ska måla hyllorna. Allt känns mycket bättre o finare då. I alla fall i våra gamla skruttskåp!*fniss*
kran from me :0)

Tonje sa...

For noen nydelige bilder du viser av dine blomster=)
Får håpe din mann ikke klippet bort så mye at det blir lite med blomster på epletreet ditt=)

Jeg gleder meg til å se dine blomster fremmover.

Ha en fin søndag=)

Hjärtats saga sa...

Hej! Vilka fina blombilder. Jag älskar också Mårbacka, rosa och vita. Än har våren inte kommit så långt här uppe, men mina julrosor har blommat en tid. Och det är ju jätteroligt. Ha det så bra och hälsningar från Kerstin

Jessika sa...

Vad fina dina Mårbacka pelargoner är!

Jag måste nog besöka en dam i min födelsebygd Torsåker. Tydligen så åker det busslaster dig för att köpa hennes pelargoner.

Ja, beskära träd har även jag gjort i min ungdom. Det slutade med att grabbarna i huset hängde upp cyklar i trädet på det kala grenarna. Efter den händelsen så blev det inte några mer beskurna träd för mig.

Tvingat upp mannen på stege har även jag gjort. Men då får man acceptera att det kanske inte blir som man själv vill jämt.

Ha, det!