27 maj 2008

Min hemska upptäckt
Hejsan!

Jag vill varna er som blir uttråkade av långa inlägg. Känner att det kommer att bli lite skriva av idag...

Igår gjorde jag en hemsk upptäckt när jag gick min dagliga trädgårdsrunda.

När jag kom till pionerna som står på ena kortsidan av huset så såg jag detta:Så gott som alla knopparna var borta.Det här är två gamla pioner som stått där i alla år, även när jag bodde här som liten flicka. Det blir stora mörka blommor i massor på den. På två buskar fanns totalt tre små knoppar kvar.
Och ni som minns hur jag reagerade när Gubben klippte äppelträden kanske anar hur jag reagerade nu.
Jag grät. Helt allvarligt faktiskt.
Det kändes som om någon slagit mig hårt i magen.
Med tanke på farten som Gubben fick till mig när jag ropade på honom, så måste det ha låtit som en katastrof hade inträffat.
Och det hade det ju. Verkligen. Som jag älskar mina pioner, och längtar efter dem på försommaren.
Känns snopet med tanke på vad jag skrev om de två pionknopparna jag plockat i tidigare inlägg.Direkt började tankarna att snurra. Vem kunde ha gjort något dylikt? Vi konstaterade at det inte kunde vara rådjur, utan måste vara en människa.

Vi har haft lite problem här i kvarteret, där grannarna drabbats olika hårt. Det finns ett gäng med killar som går runt och gör hyss.
Bl a har de smetat lera på folks fönster, hängt soppåsar i träden, busringt på dörrar (trist när man har sovande bebis eller när gamla människor drabbas), samt att de flera gånger kastat hårda föremål på glaset på våran ytterdörr.
Jag vet vilka det är, eftersom jag själv kom på dem en gång.
Jäklar vad förbannad jag var, och de sprang kan jag lova. Fast jag antar att det mest gav dem en kick.
Men naturligtvis misstänkte jag dem.


Nu börjar syrénerna att blomma.
Jag tycker mest om vita och mörklila syréner. Givetvis har vi betydligt mer av de ljuslila. Men visst är de ok de med.

När stortjejerna kom hem frågade jag dem ändå.
Då kom det fram...
De hade haft en kompis här dagen innan, och de hade varit ute i lekstugan och pysslat.
De hade bl a gjort "mat och saft"...
Maten bestod av förgätmigej- och gullvivesoppa (MORR!!!!) och saften hade deras kompis gjort. Av mina pionknoppar.
De hade sagt åt henne, att nej, de där får vi inte ta!, men när de sedan kom ut efter maten hade hon ändå plockat resten av knopparna och mosat ner dem i vatten. Och det var inte tio eller tjugo knoppar vi talar om ska ni veta.


Min löjtnatshjärta har också börjat blomma lite smått.


När man är tio så har man väl så pass mycket vett att man inte plockar i andras trädgårdar? Och säger någon nej, så är det väl ett nej?
I vanliga fall så hade jag ringt till kompisens föräldrar, men i det här fallet lät jag bli.
Föräldrarna är nämligen inte från Sverige, och pratar väldigt dålig svenska. Så det skulle nog inte ge något mer än ännu mer frustration.
Så istället gav jag ett förbud mot att leka med den tjejen på ett bra tag.
Jag vill inte se henne på länge.


Den här gustavianska sängen står för tillfället på våran baksida. Är det någon som vill köpa den tro? Lite masktuggad är den, men inget som lite spackel och vitfärg inte fixar. Kan bli sååå fin.


Det har många gånger hänt att det kommit hit kompisar som tagit sig extrema friheter.
De har gått i skafferi och kyl och tittat, de härjar som dårar när de är här inne, de har sönder tjejernas saker, och de ber om att få äta mat med oss. Bl a.
Jag har inget emot att bjuda kompisar på mat, fika eller annat.
Men det ska inte vara på deras villkor.
Och barn får gärna höras, men de måste väl också kunna tänka på att det finns fler människor runt om?!
Jag skulle skämmas ihjäl om jag fick höra att mina barn gjorde sådant hos andra, eller att de plockade i någons trädgård.
Jag måste säga att jag är lite less på den fria uppfostran som många kör med.

Känner att det inte borde vara min sak att tala om för alla som kommer hit vad de får och inte får göra. Vid tio-tolv-års ålder borde sådant vett finnas. Eller begär jag för mycket?
Jag måste givetvis påpeka att de också har kompisar som är helt underbara och gulliga.


Vad säger ni? Har ni några liknande erfarenheter, eller tycker ni att jag verkar vara en riktig sur-kärring?
Skriv gärna och berätta!
Sköt nu om er!
Kramar från en uppgiven Hanna

48 kommentarer:

Sjöboden sa...

Usch och fy för sådana lekkompisar! Stackars dig som går miste om de vackra pionerna. Nu är min lille kille inte så stor men tycker absolut du har rätt. Barn kan inte få göra hur som helst. Det finns något som heter sunt förnuft och det måste man lära sina barn. ju. (särskilt om de är så stora!)
Tröstande kramar Caroline

Från A till O med Jenny sa...

Har visserligen inga egna barn ...än iaf. Men jag är gymnastiktränare för tjejer på 10 år och upp och ibland blir man verkligen mörkrädd. Min medtränare höll upp sin arm framför trampetten när de skulle göra volt, brukar göra det i bland för att "lura" tjejerna till att hoppa högre. Då hoppar en tjej rakt in i min medtränares arm, hon tog bort armen och vi trodde att det var ett misstag och ingen skada skedd. Då säger tjejen när hon kommer upp från gropen att hon hade hoppats att hon skulle hoppa in i armen så hårt att hon skulle bryta den. Alltså hon hade hoppat lågt av ren illvilja. Hon har nu blivit tvungen att sluta eftersom detta bara var en av många elaka saker hon gjorde, både mot oss och de andra gymnasterna. Med detta vill jag alltså ha sagt att det finns föräldrar som verkligen inte lär sina ungar folkvett och det stör mig något så otroligt.
Lycka till med alla lekkamrater och dina blommor
Kram Jenny

Annas skattkammare sa...

Hej! Förstår att du är irriterad, och jag håller fullständigt med dig. Barn ska inte få göra som de vill, de behöver gränser. Vissa saker gör man inte, och ett nej är ett nej. När jag var liten fanns det en familj med döttrar i min ålder som körde med den "fria uppfostran" du pratar om. Den äldsta av dessa döttrar (hon var två år äldre än mig, kanske 11-12 vid detta tillfället) satte sig och utförde sina behov på vår tomt(!) Min pappa var inte glad då kan jag säga. Kram /Anna

Anonym sa...

Grrrrr! Förstår att du blev MEGA-ARG! Som icke-trädgårdsintresserad så kan jag ändå på nåt sätt förstå att man helt enkelt inte fattar att man inte får plocka... har man inte trädågrd själv så kan det kanske te sig lockande... Men knasigt att flickan inte lyssnade på dina tjejers nej, det är ju illa!! //Skitigt på golven

Jenny Monday sa...

Jag håller FULLSTÄNDIGT med dig, och förstår att du är arg!

Jag har ju själv problem med grannarnas tonårsson, som finner det underhållande att störa mig med sitt buskörande på moppen, det är därför jag är så besviken på mina grannar, ingen i den familjen visar mig någon som helst hänsyn...De är dessutom de enda grannarna jag har, och eftersom jag bor själv så är jag ju ett lätt "byte" för dem att j*klas med..!

Dr Phil sa nyligen på TV, att man NORMALT sätt kan tänka logiskt och kunna visa omtanke för andra människor , och ta ansvar för sina egna handlingar från det att man är 7 år...Tänkvärt !

Många kramar från Jenny

<3 <3 <3

Smultronstället sa...

Hej Hanna

Näe jag blir galen gud så hemskt!
Pioner är mina favvosar åxå,gud så arg jag skulle bli! Man tycker ju faktiskt att de är så pass stora att de borde ha bättre vett! FY VAD PINSAMT för dem,hoppas de skäms. Vi har varit förskonade för "såna" kompisar iaf.Men jag hade själv en sån typ av kompis när jag var liten som gick in i köksskåpen och tog fram det hon var sugen på själv och satt sig att äta,gud vad jag tyckte det var jobbigt,minns jag,hon fortsatte trots att både min mamma och jag försökte säga lite fint hur man inte kan göra så, men vissa har bara inget hyfs...vi är inte kompisar idag...det gick för långt med både det ena och det andra..tyvärr.Å så trist ,jag tycker såå synd om dig!

Hoppas veckan slutar bättre iaf.
Kram M

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej "Skitigt på golven"!

Ja du. Tanken om att de inte har egen trädgård tänkte jag med. Men som sagt, det gör det inte ok att plocka MINA pioner. Ungar borde ha lite mer respekt för det andra har, och inte ta för givet att de kan hålla på hur som helst hos andra. De törs lite för mycket numera tycker jag.


Sköt om dig!
Kram Hanna

Liten Bod sa...

Hmm, du är inte ensam.... Gissa vem som för några veckor sedan stod i trosor och t-shirt i en hyttkorridor på en Ålandsfärja, och skrek för full hals: Vad är det ni inte fattar? Nu går ni och lägger er och håller käften annars j...r!!! NUUU! :) Då pratar vi 20-åringar som enbart kom med på färjan (23-årsgräns på helger) för att vi föräldrar (4 st) åkte med som "förkläden" åt 20 ungdomar som ville fira min dotters 20-årsdag... När jag inte fått sova på hela natten (party i hytten bredvid), sagt till 2 gånger innan, samt att min dotter och en kompis redan sov i vår hytt, fick jag frispel! "%¤%&¤%" Håller helt med dig om fri uppfostran mm. Man blir mörkrädd när man ser ungar i affärer och på restauranger t ex, som föräldrarna inte har någon som helst koll på, så länge de får vara ifred själva! Sanslöst! Jag har alltid försökt lära barnen att ta hänsyn, men som jag brukar säga: många i vår generation har ju ingen hyfs, så hur ska de kunna lära sina ungar? Nu låter jag som jag vore 85, fniss.. men jag skulle också gråtit över pionerna! Du får köpa några pioner att ha i en vas. Kram, Tina

Tidsmästarinnan sa...

jag hade blivit JÄTTEARG också, det är INTE att vara en surkärring att reagera på detta, du goaste Hanna!

Tror du att det hade hjälpt om du pratar med kompisen själv? Kanske hon behöver höra ordentligt från en vuxen, att sådant inte är okej? Jag vet inte alls vad som är bäst, jag bara funderar nu. Man vill ju liksom tänka att alla alltid gör sitt bästa utifrån de kunskaper man har... fast då kan man ju å andra sidan säga att kompisen faktiskt hade kunskapen, i och med att dina barn sagt till henne vad som gällde.
Usch och fy vad tråkigt.
Jag hade blivit superledsen också.

Tröstekram!

Elzie sa...

Jag förstår över huvud taget inte hur barnen fostras nu för tiden. Ja, inte alla, jag vill inte dra en kam över alla, men en hel del som man ser här i samhället som inte verkar ha några normer eller förhållningsregler att hålla sig till. Att ha den fria uppfostran som folk hade på 70-talet fungerar inte. Ungarna blir oroliga och vet inte vad som gäller. När man kommer ner till affären där jag bor så har dom cykelställ till alla cyklar. Men tror ni att dom används? Ja, av äldre cyklister. De yngre lägger ner de fina, dyra tingestarna precis framför dörrarna så alla människor i princip måste hoppa över dom. Sen är dom och gapar och skriker överallt.
Jag tycker det är synd om ungarna. Det är inte deras fel att dom är fel uppfostrade. När man ser 5-6-åringar ute vid 10-tiden på kvällen och ingen bryr sig var dom är så mår man så dåligt. Var är föräldrarna? Inte konstigt att ungarna ställer till det. Någon måste ju uppmärksamma dom.
Blev så ledsen för dina fina pionbuskar. När man gått och väntat och glatts åt att få se något fint och så blir det bara kalabalik av allt. Ja, ja!!
Här fick jag förresten min fina pumpa i keramik sönderslagna av två glin när jag sa att jag inte hade något godis till dom. Det var på den kära Halloween. Gubben var så arg och var ute och letade efter "benranglet" (ja han hade en sån dress) och hans kompis. Tur att han inte fick tag i honom!!
Kram Elzie

MiaMaria sa...

Hej!

Men så tråkigt, du som älskar Pioner....
Tycker också att man ska ha pli på sina barn och att de inte kan göra precis som de vill....
Visst har mina blommor åkt med i en soppa och dylikt när de var små...men så småningom så lär de sig ju att detta är mammas blommor så vi får ta något annat i stället.... eller fråga först om det är ok!
Tycker som du att det ska vara ordning och reda.....visst är man lite skraj att min 9 åring ska vara framfusig när hon är borta och kanske säga ngt dumt men då hoppas jag att de säger till.....

Jag tror att hon är helt ok, oftast är de ju goare borta än hemma...

Och visst har det blivit ngt förbud pga att den personaen har haft fria tyglar....och fått göra som den vill...

Men jag tror att vi har igen på att vi säger till och bryr oss...i det långa loppet.
Så får vi rara och goa barn!

HA´nu det så gott!

MiaMaria

Sara sa...

Det är verkligen inte lätt med lekkompisar. En del ungar är ju såna att de förstör och det är så tråkigt. Vår stora kille har en kompis där föräldrarna tillåter allt, han får se allt på TV spela alla TV-spel osv. Men vi har sagt att det gör vi inte i vårat hus.
Kram Sara

Anonym sa...

Hej Hanna. Vad supertråkigt det som hänt. Jag skulle bli skogstokig om något sådant skulle hända. Barn måste absolut lära sig att det finns regler. och är man 10 år måste man väl fatta något tycker jag.Du är absolut ingen sur-kärring helt normalt att man blir förbannad. Du får försöka trösta dig lite med syrenerna. Men jag förstår att du är ledsen. Tröstkram från Anette.

Glitter och Marsipan sa...

Nej,men du,vad ledsen man blir.
Och pioner av alla blommor.
Jag har alltid varit noga med att mina barn ska sköta sej borta,och jag tycker att andra barn ska göra likadant hos mej.Annars säjer jag faktiskt till(sån surtant är jag!).

Ha det gott
kram Anette

himlen runt hörnet sa...

Hej Hanna!
Inte undra på att du känner dig uppgiven. Jag hade nog precis som du blivit precis vansinnig! Behöver inte säga så mycket mer än att jag håller med dig om precis vartenda ord om uppfostran o.s.v. Man blir rädd ibland när man ser att en del verkligen inte verkar bry sig nämnvärt om hur deras ungar håller på, och barnen kan ju inte heller må speciellt bra om de inte har några regler hemma. Otäckt vad det har ändrats mycket på kanske bara tio, femton år. Får en ju att bli lite nervös för hur samhället kommer se ut när barnen blir större (Mira i.a.f)
Hoppas allt är bra med dig förutom ovannämnda!
Ta hand om dej!
Kramar Kimmie

Änglahem sa...

Hanna, Surkärring är det sista du är vännen!!! Känner igen mig så himla väl....har ställt mig samma fråga....hur i h---e uppfostrar de ungarna. Det Du beskriver kunde lika gärna varit Storsnuttans kompis.....som jag haft diskussionen både med henne och föräldrarna! Vet du vad föräldrarna då svarar???*hörs att jag är upprörd vá* Det får du ta med Sara!.....Haaaa...det är ju deras ansvar att ta hand om tjejen och få henne hyfsad!! Om jag säger som så.....hennes mamma är inte svenska....känns hemskt att skriva det, men de har tydligen en helt annan uppfostrings metod...nämligen INGEN!
Jag vet inte hur många leksaker och grejer hon tagit sönder här!!! och föräldrarna skiter totalt i det! Det värsta var väl när hon ristade med en sten på min fars bil!!Ett ansikte! Milde vad vansinning jag blev, rusade om som själve dj...n!
Men min pappa ville inte ställa till det med våra grannar?! har du hört....hjälp vad arg jag blir bara av att tänka på det!!!

Jag hade också börjat böla hejdlöst kan jag tala om!!! Hade blivit precis som du helt i upplösningstillstånd.....förbenade ungar!!!!*ursäkta*

Hon är inte så jättevälkommen här som du kanske förstår...hemskt eller inte?...bryr mig inte, hon har förstört mer än nog hos oss!!

Sååå....lugn Ulle, lugn....*tihi*
Ha en härlig em trots eländet, ni har väl också sommarvärme väl?!

Styrkekramar fulla av empati med Hanna!!!
Ulrika

Änglahem sa...

För bråttom......fel bidde det....
rusade om skrev jag*öhhh* ska ju vara "rusade dit"...naturligtvis!

Puss!

Englagård sa...

Nej, naturligtvis är du ingen surkärring. Så stora barn ska man inte behöva upplysa om så grundläggande saker som vanligt hyfs. Jag har själv fyra barn mellan 33 och 12 år och jag har många gånger undrat när de tagit hem kompisar som uppfört sig som rena vildar. Naturligtvis har jag gjort som du, pratat med kompisens föräldrar, med barnet själv och om inte det har hjälpt så har det blivit förbud.

De har ju också haft underbara kompisar som kunnat vara i möblerade rum utan att riva huset och många gånger har huset varit fullt av dem, trots att jag är en "surkärring" :)

Nettan sa...

Jag håller oxå med dig, helt & hållet !
Andras ungar har INGEN som helst respekt nu för tiden !!
Hatar när ungar kommer hit & förstör blommor mm. =0(.

För ngt. år sen roade sig ungarna(även en av mina ) i grannskapet genom & lägga sig & hoppa igenom våra häckar ( oxbärshäck), du kan ju tänka dig hur den såg ut sen =0(.
Du kan ju bara gissa vad galen & alldeles ursinnig jag vart *grr*.
Själv tog jag min son & han fick går runt bland grannarna & be om URSÄKT !!!!
Men INGEN av dom andra ungarna gjorde det....*suck* !!

Men NU har JAG lärt dom en LÄXA !!

Synd på dina " vackra " pioner !
Kram Nettan

hemtrevnad marie sa...

Visst märker man att många ungar tar sig väldiga friheter!!
Jag är väl också en surkärring då, som brukar säga vad som är okej och inte....passar det inte brukar jag säga att de får gå hem till personen ifråga och leka...för beteendet är inte tillåtet i vårt hus...konstigt nog vill de ändå stanna....?
Jag är också en sån mamma som bjuder på fika...mm, nästan jämt...men inte många säger ens tack ,nu förtiden?!
Jag tror och hoppas att inte mina ungar uppför sig illa borta...isåfall vill jag veta om det, så de lär sig rätt och fel!
Kram till dig goa Hanna....önskar jag kunde skicka några pionknoppar till dig!
kramis

Skafferi Med Sjöutsikt sa...

Hej! Håller absolut med dig! Nån måtta får det vara. Har haft såna "kompisar" här också. Lekförbud på löpande band! Men, sant är att min unge ska inte råka i trubbel p g a nån annan, och då får det bli ett stopp. Låter hårt men jag tror att det lönar sig i längden. Må så gott//K

Malin - I min trädgård sa...

VAAA!!!! PIONERNA!!!! Jag förstår att du grät, det skulle nog jag också ha gjort.. det är nästan som när My Shabby Chic House skrev om hennes 100 vita tulpaner som hon planterat och som rådjuren ätit upp... fast det är ju värre när det är en människa som trots tillsägelser gjorde det ändå...

Nä håller med om att det inte är okej... Men kanske man skulle ta och prata med föräldrarna eller tjejen ifråga? Kanske tjejen?

Hoppas du har en massa annat fint att njuta av i sommar.

Kram M

Tinnar och torn sa...

Hej Hanna!
Va ledsen jag blev, kom på mej själv med att säga högt -O nej..inte pionerna. Är ju själv ingen blomsterfantast ännu eftersom min trädgård inte är mycket att hurra för just nu. Men jag följer ju din blogg och har insett hur mycket du uppskattar din trädgård.
Jag har många gånger varit arg på mina barns kompisar när de gjort saker de inte får och tänkt att nu tycker de jag är en riktig gnällkärring men de har kommit tillbaka ändå. Barn behöver få höra när de gör saker som inte är ok. Jag förstår om du tycker det är lite knepigt men jag tycker helt klart att du ska prata med den här tjejen vid tillfälle. Berätta hur ledsen du blev. Anledningen till att jag tycker det är en egen upplevelse jag hade när jag var en 10-11 år. Jag var ett rätt "vilt" barn, inte så att jag förstörde saker men jag pratade högt o brett; HELA tiden, fick ofta höra det. Jag var ofta och mycket hos mina kusiner och de hade en grannkompis som vi var hos. Helt plötsligt var jag inte välkommen där längre och jag förstod ingenting. Långt senare fick jag veta att det var för att jag hade sagt fan vid nåt tillfälle då vi lekt. Det var ju inte bra naturligtvis men det hade löst sej om de sagt till, det var ju inte så att jag svor hela tiden. Nu är ju detta värre kan jag tycka men ändå. Barn behöver stöd från alla vuxna. Inte bara sina föräldrar. Det är det som är en stor del av de problem som många har tagit upp i kommentarerna; att alla sköter sitt och struntar i de andra. Mina barn och andras skitungar-stuket du vet. Samhället är hårt och då blir barnen hårda o tuffa. Jag förstår att man inte alltid orkar men om du får chansen så sätt dej ner med henne nästa gång hon kommer och säg -Du förstår sist du var här så blev jag jätteledsen när du plockat mina pionknoppar för att ...osv. Visa gärna nåt kort på dem utslagna och berätta hur länge de stått där... Det ska till ett väldigt vilset barn för att inte lära sej någonting bra av den läxan. Jösses vilket långt inlägg det blev:o) Stora tröstkramen till dej från mej iallafall. Kraaaam P.

My Lovely Things sa...

hej vännen!!

fy va trist...jag hade oxå blivit rosenrasande arg och ledsen..ring direkt..men kan de inte prata svenska så är det ju inte så lätt att förklara...

Tråkigt...Men vi får hoppas att flickan vaknar upp och fattar att man inte kan göra hur som hlst..en del barn övrskrider alla gränser ett nej blir ett ja..detta av många andledningar..speciellt adhd ungar bryter mot regelr..
Tack och lov gör inte min kille sånt..han förstår såna gränser..men det är många utåtagerande ungar som gör så...

underbar abilder från din trädgård iallafall..

Kram vännen

My Lovely Things sa...

Jo glömde ju..när man är 10 år så borde man förstå att sånt är fel..
kram

Lavendel & Romantik sa...

Urk vilka ungar det finns...Jag har ju jobbat med barn så jag vet...Hos oss kissade ett par barn ner hela vår lekstuga när jag hade målat och ställt in massor med finna möbler och saker..Du får vara ARG!!!! Jag köpte föresten en kamera som kostade 3100:- med minneskort.Han sa ju i affären att den var bra (förstås)så vi får väl se....Kram på dig nu/Majsan

ängeln i vitt sa...

Fick du inte ens smaka pionsaften? Nä, skämtar bara i all bedrövelse. Fy farao vilken unge. Alltså hade mina pionknoppar rykt ja, då hade föräldrarna fått köpt en ny buske helt klart....så rädd är jag om mina pioner..Låter kanske hårt men, men. Lider med dig.

Himla massa kramar till dig från mig

Lisa med hem sa...

Detta var intressant läsning. Trots att vi bor på sama gata vet man ju inte allt som händer på er gata. Vi har haft en massa busringningar och det gör mig galen eftersom jag springer ner en trapp. Dessutom var det några som kastade ett rått ägg på vardagsrumsfönstret i vintras och det var ju inte allt för skoj att torka bort. Sonen fick sin cykel stulen och den kom senare cyklandes förbi vårat hus och vi lokaliserade den till granngatan på Å. Skulle vara intressant att veta om det är samma gäng som stal den! Ja, jag håller med om fri uppfostran. Det är ungefär som att vissa inte orkar bry sig vad barnne gör så fort de stänger dörren hemma. Min 4-åring vet att man inte går i andras trädgårdar och än mindre plockar knopp från vår trädgård. Så, nej du är ingen surkärring. Hon borde veta vad man gör och inte gör! Grr...

/kram Lisa

Anonym sa...

J...A UNGE!! Förstår att du är förbannad,usch vad trist. Om det lättar dig lite kan vi va förbannade ihop.Fick idag besked från F.K att dom inte godkänner min havandeskaps ansökan,så imorn börjar överkagandet,jag är skogstokig!!!!!!!Vi hörs vännen.
kram Sandra

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Sandra!!!
Ja du, jäklar vad trist det är.
Och visst kan vi vara förbannade ihop, alltid kul att dela med någon! ;-)
Varför godkänner de inte din ansökan??? Inte tillräckligt havande? :-/
Kraam!

My Lovely Things sa...

Hannavilld u höra nått helsjukt!!!

tro duinte att min 8 åring idag kväll..nöp av lite blommor i min rabatt varav 3 pionknoppar..hans svar var att han skulle rensa lite i rabatten..

Fy..Fy..Fy.,.hade just gårr i dag och kollat in de vackra knopparna..så gjorde han så..
Ja shit happens...thats life..inte så mycket att göra åt..Kan bara konstatera att han gärna ska få vara med mig i trädgården..jag ska lära honom vad som är fint och vad som är ogräs...

Tur så finns det ca 5 knoppar kvar..
ha det gått vännen..Här står 2 pionknoppar i vas..

krma anna

MormorRuthsAnn sa...

Jag blev uppriktigt sagt förbannad för din skull....känner precis likadant med mina pioner och mina andra växter också för den delen...det står ett osynligt RÖR EJ...och det vet redan 4 årige Elliot om...men 10 år, då borde man verkligen veta hut!!! Usch...du hör...jag blir upprörd!!!

Men jag tycker att om barnen härjar runt så i ditt hem så får du säga till dom...eftersom deras föräldrar inte har kontroll på dem.
Men jag vet hur svårt det är...det är inte alltid lätt att säga till andras barn, man vill ju vara snäll och så, gärna vara en omtyckt förälder, men där tycker jag du verkligen får stampa ner foten!! Sk.tungar!!!

Himla fin soffa!!! Om jag hade bott lite närmre så hade jag gärna nappat. När vi flyttar in i vårt sovrum (när nu det blir av...det är så mycket bröte och en hel del fixa i det rummet) så vill jag ha en bäddsoffa där vår säng stod. Vad har du tänkt att du skall ha för den? hihi...sugen är jag på den...

Massor av kramar!
Ann

Ullis/Leva på landet sa...

Jag skulle ha blivit rosenrasande. Om det varit små barn hade jag förstått om de gjort så, men 10-åringar. Det är helt orimligt vilka friheter vissa barn tar sig. Vi har också kompisar som gärna får äta här, men då vet jag också att mina barn får fika/mat när de är hemma hos de kompisarna. Vi hade ett tag en kille som var här jämnt och skulle äta med oss hela tiden, men när sonen var hos honom fick han alltid gå hem när han skulle äta, så nu gör vi likadant. De som inte ska äta med oss skickar vi hem nuförtiden, för vi har haft några som varit på pojkarnas rum och väntat medans vi ätit och då har det försvunnit saker eller så är det grejer som gått sönder.

Skulle vilja skicka några av mina underbara pionknoppar som jag har, till dig.

Kramar Ullis

Tvert-om-tanten sa...

Skjønner godt at du blir sint...huff, og så ALLE knoppene! Noen unger er absolutt ikke hyggelige, men det er jo ofte en grunn til det. Syns Tinnar & Torn ga deg et godt råd: å snakke med jenta, vise bilder og si at du ble veldig lei deg, så kan man jo håpe at hun tar det til seg og lærer noe. Håper aldri mine unger får frekke og slemme kompiser, det er pyton... Du må bare prøve å kose deg mest mulig med dine andre blomster og tenke på at pionene kommer igjen neste år.... Lenge til, I know...

Klem

Philura sa...

VAd ledsen och arg du måste blivit! Tråkigt att sånt händer, självklart har du rätt att bli irriterad på sånt, hoppas du sa till barnet i alla fall, tycker att måånga vuxna inte säger ifrån till andras barn allt för ofta nu för tiden. Hoppas att man själv lyckats uppfostra ok men jag uppmanar alltid Föräldrarna till barnens komoisar att de måste säga ifrån om de gör något "galet" en tillsägelse måste de lära sig att lyssna på och ta lärdom av.

In my house sa...

Usch, jag får allergi av busiga jädrans barn!
- Jag hade blivit VANSINNIG...

Kram j

Hagbacken sa...

Det är ngt som är fel...ser inte mina egna bilder sen tidigare inlägg...för prova igen imon....

Har inte kommenterat ditt inlägg här än..men du vet att jag håller med dig....vi har ju pratat en del på tfn...

Natti o sussa sött!

NICOLINAS BONING sa...

Jag gråter med dig och förstår fullständigt din frustration!
Jag hinner inte skriva mer eftersom jag sitter på jobbet och har bara kikat in på en liten snabbis...vad dumt det där blev...fniss...men jag hoppas du vet hur jag menar med snabbis:-)
Kramar/Birgitta

Änglahem sa...

Hej Hanna,

Hoppas att du hämtat dig någorlunda efter pion affären!!

Du har en utmaning hos mig om du har lust!

Må så gott!
Kram, Ulrika

Galleri Hönshuset sa...

Men fy fan vad arg jag skulle ha varit. Du har helt rätt ang. uppfostran. Våra barn har också mycket kompisar hemma men till dem har jag klart o tydligt sagt vad det är som gäller. Jag skickar hem dem direkt om dem inte sköter sig, eller om våra blir griniga. En sommar för många år sen lekte min son med en två år äldre kompis. Dem hade tagit vattenslangen o blött ner hela ved förrådet med färdigsågad ved i. All ved var blött, gissa om vi var glada...hans kompis hade även gått loss på våra blomrabatter med en pinne. :( Den pojken var inte välkommen hem till oss den sommaren nå mer. Glada tankar ;). Kram Pirre

Solsjö - Under en vind sa...

Hej vännen!!

Förstår din frustration till fullo!!! Visst kan det gå galet och man tycker att de borde förstå...
Hade samma känsla häromdagen...sonen lånade vår sekatör och klippte bort rosengrenar i backen som förlorat allt liv, so far so good...sen upptäckte jag att han klippt bort en hel hög med kvistar från den levande rosenbusken...grrr.....det var många knoppar som gick till spillo...tror dock inte att han nånsin gör om det! Han kände sig ju så duktig, eftersom vi uppskattade det han klippte först....
Jag tycker att du ska prata med flickan som gjorde det ordentligt, elelr gjorde du det kanske? Annars är det bra att ge henne en förklaring, deras kultur skiljer sig mycket från oss....Jag är "skadad" av mitt jobb, men har insett hur stora kulturella skillander det finns....

Underbara bilder visar du iallafall med sommarens blomster! Igår hade vi en underbar dag i solen! Barnen premiärbadade också! Dagen resulterade i färska inlägg på båda sidorna, det är ganska sällsynt numera...ler....

Ha en mysig solig dag! Stor kram!

n o r d i n g å r d e n sa...

Sällan jag visar mina åsikter i mitt bloggnamn men nu gör jag det. Detta gör mej jävligt förbannand! Man kunde ju önska att de som har såna här skitungar läser bloggar men så är nog inte fallet så sätt upp anslag,i hela byn, om detta. De ska inte få komma undan. Be ngn snabb kuta ikap dem och ge dem en omgång! Jag var med om detta en gång när jag bodde i stan på Åsgatan. Det var halloween vilket inte ursäktar att slänga ut en hel marschall med wax mot rutan, jäklar vad jag sprang, har aldrig kutat så snabbt i hela mitt liv, jagade dem vettskrämda!
Oavsett om man är "ung" och "liten" ursäktar det inte sånt här beteende. Hoppas ni får rätsida på problemet. Förstår om du blev förtvivld, pioner som är så vackert, jag planterade ett par föra sommaren, de är typ 20 cm höga, suck... men, åter till dina ljuvliga bilder, vackra blomster och syrenbilder och ljuvlig gammal soffa! Ha en bra solig vecka, trots det inträffade! Mari.

Lina sa...

Hej!
Fy va trist att du inte får uppleva dina pioner i blomm i år!!!

Jag hade blivit SÅ arg! Är man 10 år så bör man ju veta vad som är rätt och fel. De är ju skillnad på små barn ,men en 10 åring…Grrrrrrrrrrrrr!!!

Hade du bott lite närmare mig så hade jag kommit över med en bukett av mina pioner när de väl slagit ut! I år har jag nämligen ovanligt många knoppar!

Sköt om dig!

Trevlig helg
/Lina

Marie sa...

Du är absolut ingen surkärring, jag hade också blivit jättearg och ledsen! Är man 10 år så borde man ju förstå att man inte gör på det viset, särskilt inte när dina flickor har sagt ifrån att hon inte får ta pionknopparna. Jag tycker att du ska tala om för tjejen hur ledsen du blev (fast det kanske du har gjort). Jag hade precis som du skämts ihjäl om mina barn hade gjort något liknande hemma hos någon annan!!

Ta hand om dig Hanna!
Kramar Marie

Graadskan sa...

Usch och fy!
Precis som alla andra känner jag i min egen mage hur arg man blir över att dina pioner är förstörda. Man går ju hela vintern och längtar efter att blommorna ska slå ut.
Minn när jag själv var lite och en kompis och jag gick över till en granne (som vi inte kände) och plockade ALLA deras odlade tulpaner... Våra mammor blev inte lite arga och vi fick givetvis ringa på och be om ursäkt!! MEN då var jag fyra år gammal. Sådant borde sannerligen inte hända när man är 10!
För övrigt har du en jättefin blogg!! Välkommern "hem" till mig!
Kram Camilla

Vitfärg, romantik och rosor sa...

Hej.
Man kan bli galen på olydiga ungar, föstår att du lider av din förlust. Hoppas det går över snart.
Kram Annika

Anonym sa...

Om du är en surkärring så är jag det oxå. Vi har problem på området där jag bor med att föräldrarna låter ungarna härja hur som helst utan någon som helst kontroll vilket bla innebär att det är "fritt fram" att TA mina saker som jag har framme och "leka" med dem. När man sedan klagar får man bara höra att barn är barn och de ville ju bara leka... Dessutom lever det om massor här, vi har ungar som leker på VÅR altan och som "lånar" fritt av våra växter...*Suck* Så skönt att läsa att någon fler kan få små utbrott på barn utan hyfs...

Hagbacken sa...

Ne kom igen nu! In m ett nytt inlägg´! *s*

Prövade ringa, ring gärna när du har tid då....

Kramiizzz