04 juli 2008

Grattis Gustav!

Hej på er alla!

Vilket härligt väder vi fått här i Borlänge nu, helt suveränt!
Men den här glädjedödaren såg på väderrapporten att det skulle bli regn, och +12 på söndag. Är det verkligen möjligt?


Idag har jag haft en helt underbar dag.

Våra två Stor-tjejer har varit på dagkollo hela veckan, och hade sista dagen där idag. De har verkligen haft det bra där, och kan varmt rekomendera svenska kyrkans dagkollo!

Gubben tog med sig Lillstumpan och stack ut med båten rätt så tidigt i morse. De fick med sig matsäck som skulle räcka största delen av dagen.

Men som den sanna båtentusiasten jag är, så stannade jag hemma med Sonen.
Hade tänkt att få lite fason på all röra här hemma, men ångrade mig rätt så snart.


De här underbara vita
pionerna hade Anette med sig till våran loppis igår. Tack Anette! Gissa om jag älskar dem?


Varför lägga all tid på att plocka, dona och städa?
Nej, vet ni vad. Någon måtta får det vara.
Den här dagen skulle jag njuta av.

Vi ägnade dagen åt att vara ute i trädgården, utan att göra något (ok, hängde en maskin med tvätt, men det var allt!).
Sonen badade i en av de stora zink-baljorna, och njöt verkligen i fulla drag.
Vad underbart att vara med honom och bara njuta.
Något jag gör alleles för sällan faktiskt...

Och när det var dags att att sova middag, så hamnade han på min arm och sov så gott att inte jag kunde göra annat jag heller...
Sååå himla skönt.
Ni ska veta att det har inte hänt många gånger att jag sovit med honom under det gågna året.
Det råder tidsbrist till sådan njutning i denna stor-familj.


Igår hade jag även turen att få en leverans från den fina butiken Speglingar i Smedjebacken. När jag var där såg jag den här underbara Gustavsbergskannan, men köpte den inte. Gissa vem som ångrade sig direkt?
Ett telefonsamtal rådde bot på min ånger... Vilken gullig kvinna som lade undan den, och sedan dessutom fick den "hemkörd" åt mig! Tusen tack Yvonne! Jag är så glad i min fina kanna!



Imorgon fyller min älskade lilla pojke 1 år.
Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det. Tiden går så fort, och många gånger lägger jag energi på helt fel saker. Disk, städning, plockande, dammsugning, tvätt...
Önskar att jag kunde släppa på kontrollen lite mer, och slappna av ihop med de som verkligen betyder något.
Jag ska jobba på det.


Här sitter den snart 1-åriga killen. Sååå glad har han varit idag!




Hur är det med er?
Har ni hittat den rätta balansen, så att ni känner er nöjda med er själva och med vad ni ger till era barn / annat viktigt runt om?
Eller gör ni som mig, och prioriterar fel många gånger?
Istället för att göra alla måsten först, så borde ju barn-tiden läggas först, och sedan alla måsten? Det borde ju skapa en bra balans, och barn som känner sig nöjda.

När man ser på det så här, så är det ju självklart att barnen är viktigare än hur välstädat hemmet är.
Men varför är det så himla svårt att blunda för dammtussar och lite stök?
Blir det verkligen bättre när "allt är gjort"? För egentligen så blir ju aldrig allting gjort, eller hur?

Vad säger ni?
Mest svammel från en mamma som gått hemma alldeles för länge kanske?
Dela gärna med er av era tankar, erfarenheter och ideér!



Jag önskar min lilla Gustav en underbar födelsedag! Du är det goaste jag vet!

Här är han igen, inte lika glad som tidigare. Men ack så go!




Jag önskar er allla en fin helg, med allt vad det kan innebära för just Er.

Ta väl hand om er!
Jättekramar
Hanna

35 kommentarer:

Annas skattkammare sa...

Hej Hanna! Tänkvärda ord du skriver.. visst prioriterar man fel ibland då man gnäller över småsaker som att sambon inte plockar upp efter sig, att man får göra allt själv osv.. Samtidigt är jag sådan att jag skjuter upp allt plockande för roliga saker, men jag får dåligt samvete. Men visst borde man slänga det där dåliga samvetet i soporna?? Jag har inga barn (än) men jag hoppas att jag prioriterar rätt då.. Ha det gott i solen och ge din Gustav en grattiskram från mig! /Anna

Jenny Oak Fae sa...

GRATTIS till söta lilla Gustav !!!

: )

Jag prioriterar INTE städning, men å andra sidan bor jag själv utan man & barn, då kan man ju göra lite mer som man själv tycker kanske...?!

Kram & trevlig helg !

/ Jenny

<3

Tinnar och torn sa...

Hej hopp! Grattis till lilla 1-åringen i förskott. Jo visst har man lite svårt att släppa greppet om städning o annat ibland. Jag har blivit bättre (eller tvingats till det;o) sedan barnen blivit större. Betänk bara vad skönt det är med semester i tält eller husvagn. Man har då endast en liten yta man kan "kontrollera". Den bästa semestern mina barn haft (enligt dem själva) är när vi tältade två veckor på vildmarkscamping på Grinda i Stockholms skärgård.(billigt som attan) Att jämföra med 3 veckors husbilscamping i Europa med fläng hit o dit;o)(dyrt som attan) som de säger- Jo husbilsresan var kul men Grinda var såå skööönt. Ingen stress bara lata sej hela dagen lång ;o) kanske lösa ett korsord, ta ett dopp eller fiska lite. Att bara vara, det är den bästa vila man kan få.
Jösses vilket långt inlägg det blev :o) Men det jag ville ha sagt är väl ju mer grejjer vi har och desto större utrymme desto mindre utrymme blir det för själva livet. Kram Petronella, som håller på att bygga ett nytt hus med mer plats, hihi, får väl tälta ett par veckor om året!!

Nettan sa...

Tänkvärda ord du skrivit !
Sitter här & funderar att visst prioriterar man fel mångar ggr, men det är väl det som är livets gång ;0), men ack så fel.
Trots allt lever man bara 1 gång ( vad jag vet ) & man borde ta hand om sig själv & de sina....som jag nyligen gjorde & drog iväg 1 v. utomlands med en vännina & bara hade det kul !
Utan en massa krav =0)...ska jag definitivt gör fler ggr.

Hoppas lilleman får en fin 1 ~ årsdag...
Kramar Nettan

Hagbacken sa...

Grattis till lill-gubben! Vi kommer och grattar så fort gubben är ledig! Är nog likadan kanna, ska kolla min vad det står under!

Trött nu, men vi hörs!

Kraam!

Malin - I min trädgård sa...

Åh grattis till stora killen! Vilken fining :).

Nu är ju ja mamma till endast 1 st gullunge, så då är ju situationen lite annorlunde än om man hade haft flera. Dessutom är jag ju föräldraledig. Så jag måste säga att jag ägnar väldans mycket tid åt min lilla pojke. Men oavsett HUR mycket tid jag ägnar åt honom så får jag funderingar över om jag borde spendera den annorlunda med honom - t.ex. stanna inne istället för att gå ut med honom osv. Däremot kan jag istället känna att jag inte lägegr tillräckligt med tid för HUSET m.m. Jag hinner inte städa av som jag skulle vilja, tvätten är kaos och paniktvättas lite då och då när jag upptäcker att "imorgon finns inga rena underkläder" typ. Helt enkelt ser inte mitt hus ut som jag skulle önska (städmässigt). en det är tillräckligt fräscht för att Plutten ska kunna åla omkring på golvet och så, så det är ju inte katastrof. Men ändå.

Jaa jag skulle kunna skriva en uppsats känner jag, för det är så mycket tankar kring hur man ska avväga tiden, men på det stora hela är jag nöjd - jag hinner mysa massor med min lilla plutt och det är det som är viktigast just nu. Och t.o.m. lite mys med P, hinner jag med... men då är det förstås på bekostnad av tvätten :).

Stämningsfullt sa...

Hej!
Åh vilken liten sötnos ni har!! Så go :)
Jättefin kanna du har köpt!

Håller med dig om att man borde prioritera annorlunda ibland.... Hur ofta har man inte ägnat en ledig dag till att städa och gno? Men idag la jag band på mig. Jag har min första semesterdag och tänkte direkt gå loss med dammsugaren men det fick vara..... Tur det eftersom vädret ska bli sämre. Skönt att vara ute med barnen i solen och bara njuta ist :)

Ha en bra kväll och ett mysigt ett-års-kalas imorgon!
Kram!

Lilla huset på prärien sa...

Skönt att läsa om ett liv som påminner lite om mitt. Det där med vila mitt på dagen är sällsynt pga de andra två barnen som pockar på uppmärksamhet. Tiden räcker inte till som den ska men jag gör allt i min makt för att hela tiden tänka på att vara "här och nu" istället för att jäkta vidare någonstans. Jag försöker att lägga mesta av tiden med barnen. Inte alltid lek kanske men att vi tex städar tillsammans, eller planterar/lagar mat eller liknande. Städning bryr jag mig inte om så mycket - ibland får jag städdille och ibland är här väldigt skitigt. Försöker att hela tiden göra det mina barn, min familj eller jag mår bäst av helt enkelt! Inte alltid är det städning i alla fall... :)

Och din bringare!! En sådan vill jag ha!!!

Kram Jenny

Sara sa...

Hejsan
Vilken liten sötis, grattis så mycket till honom. Jag har också svårt att blunda för dammtussarna men försöker verkligen prioritera barnen.
Kram Sara

Grodmamman sa...

Grattis till lillkillen!
Här är det en till som har funderat på detta med att prioritera. Har blivit bättre på det, men ibland går det inte! Min pappa gick bort, endast 60 år gammal och han sa att "jag har levt ett bra liv". Jag vill också kunna säga det den dagen det är dags att lämna denna jord. Varje dag försöker jag att tänka att vad gör det om jag har det lite ostädat eller att jag inte har gjort det eller det. Jag vill ha tid med mina barn och försöker att vara med dem och göra saker tillsammans med dem. Jag vill inte ångra att jag inte gjorde saker bara för att jag skulle göra annat först. Men som sagt, man får jobba på det! Lång kommentar blev det!:)
Kram

Lila sa...

Vilken go unge...men gud vad lika ögon ni har!!!


Kramis lila

MiaMaria sa...

Grattis till sonen!!!!
Vacker kille!!!!

Och visst är det lätt att glömma bort att njuta, att bara va med de sina....så kloka ord du skriver.

Ser att du fått in en massa på loppisen......

HA´en bra helg!

MiaMaria

Anonym sa...

Ja du Hanna, känner igen mig totalt. Allting blir ALDRIG gjort. Det är det som är eckorrhjulet, man bara springer runt, runt... Var och kollade in nya dagiset idag...blev inte superimponerad... fick öststatsvibbar av interiören och knappt några leksaker fanns (jag jämför med gamla dagiset). Sonen frågade var alla bilar var? Vad skulle man säga...this is it... Så nu rider mig det dåliga samvetet och att jag i min godtrogenhet inte åkt runt för att kolla 10 dagis innan jag bestämde mig för vilket jag ville ha sonen på...
//Skitigt på golven

Anonym sa...

Ja du Hanna, känner igen mig totalt. Allting blir ALDRIG gjort. Det är det som är eckorrhjulet, man bara springer runt, runt... Var och kollade in nya dagiset idag...blev inte superimponerad... fick öststatsvibbar av interiören och knappt några leksaker fanns (jag jämför med gamla dagiset). Sonen frågade var alla bilar var? Vad skulle man säga...this is it... Så nu rider mig det dåliga samvetet och att jag i min godtrogenhet inte åkt runt för att kolla 10 dagis innan jag bestämde mig för vilket jag ville ha sonen på...
//Skitigt på golven

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Skitigt på golven!

Hmm... Det lät trist med nya dagiset... Nu ska väl det bli på en annan avdelning än den jag sett, så vad vet jag? Dessutom så jämför ju inte jag med erat gamla, utan de två som E gick på... Tror nog att det blir bra ändå, han får väl lära sig att göra kott-bilar eller något... ;)
Ha INTE dåligt samvete. Huvudsaken är väl att det är bra personal, med bra ideér. Tror nog att de har det där.

Ha en skön helg!
Kram Hanna

Åsa sa...

Hej på dig!
Är en flitig besökare av din underbara blogg, känner igen mig väldigt mycket i det du skriver. Har själv tre barn varav den yngste fyllde 1 år för 2 veckor sedan. Tiden går ju så hiskeligt fort när de är små och man måste försöka stanna upp och njuta men istället blir det lätt att man hänger en tvätt eller plockar, plockar, plockar......etc.
Nåväl, grattis till lillkillen och ha en härlig sommmar!!

Kram Åsa

LOPPISLIV sa...

Vilken sötnos...Grattis på 1 års dagen...jisses så gulliga de är i den åldern...Det du skriver är så sant...man prioriterar lite fel ibland...huvudsaken är att man vet om det och försöker råda bot lite då och då...Jättefin kanna du hittade...Ha en härlig helg...Kraaam Paula

Hanna i Det stora grå huset sa...

Hej Åsa!

Vad kul att du gillar bloggen! :)

Ja, tiden rusar iväg, och ändå ägnar man den till att plocka... Helt otroligt egentligen. Men man kan ju alltid bättra sig! Hmmm... Nåväl, försöka iaf.

Önskar dig en jättefin sommar med dina barn!

Kramar Hanna

Solsjö - Under en vind sa...

Stort stort grattis till er lille 1-åring, sååå go kille!! Vilken härlig dag ni haft!

Visst borde man ibland priorietar annorlunda! Men oftast hittar vi en bra balans mitt upp i vardagens måsten.Vi försöker göra saker tillsammans bara familjen med jämna mellanrum...varje dag hinner man liksom inte med....Ikväll har vi grillat gott och promenerat en skön kvällrunda i solen tillsammans!

ha en skön helg och njut av 1-åringens firande! Stor kram!

Ullis/Leva på landet sa...

Hej Hanna! Det var jätte kul att träffa dig på riktigt igår. Hade kunnat stanna längre och pratat men gubben blev ju så rastlös. Får komma utan honom senare i sommar. Tänk att du också har en Gustav. Min yngsta heter också det, men med f på slutet. Kul att han yller i morgon. Vi firar äldsta sonen i morgon som fyller 15 år.

Här har det inte blivit ordenligt städat på länge. Mest barnen som börjar reagera och tagit tag i städningen. Jätte bra för mig. Vi har nog alltid försökt att prioritera barnen framför att ha det tipp topp. Kul att läsa om dina tänkvärda saker.

Ha en bra helg!
Kram Ullis

Malin sa...

Hej!
Så bra skrivet! Ja det kräver lite eftertanke att prioritera rätt här i livet. Själv har jag bara en lite flicka på 9-månader och som "första-gångs-mamma" får hon nog en hel del tid för att man är rädd att lämna henne ensam =) Så städningen blir lite efter =) Kan tänka mig att när barnen är lite större och klarar sig själv mera att det blir mer felprioriteringar då... så man får tänka på det.
du har en jättefin sida med mycket fina bilder. Låter så kul och mysigt att ha en egen loppis!
Kram Malin

Glitter och Marsipan sa...

Stora,tänkvärda ord.Ja,det är ju det som är det viktiga i livet,eller hur?
Att ta vara på tiden med varandra.
Vill önska dej en härlig sommar.Tar en liten bloggpaus,får se hur lång den blir.Nu bär det av till Öland.
stora kramen Anette

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken gullig Gustav, grattis till honom, glad eller sur, liks söt ändå! Nej, lite damm bakom hörnen spelar ingen roll, disken kan stå i tak med såna vackra vita pioner spelar det ingen roll: ) Ser tyvärr inte bilden på kannan du beställde, var bara en ruta där, det kan vara tillfälligt, kikar in sen igen, Yvonne har verkligen en mysig butik och så mycket vackert! Ha en skön helg, trots regn i dag, vi får göra det bästa av saken och tända lite ljus... Mari.

n o r d i n g å r d e n sa...

...loggade ur mej och kikade snabbt in igen, NU såg jag kannan, så himla snygg!! Och användbar, förstår du slog till och köpte den! Mari.

C De-sign sa...

Så bra att du kan prioritera.... låter som ni haft en underbar dag du och din lille son! Åren går så fort...man ska naturligtvis ha det okey, men man behöver inte städa "ihjäl" sig....kreativ röra...det gillar jag! Har en liten utlottning inne hos mig, missa inte den! HA EN SKÖN HELG!Kram fr C

ängeln i vitt sa...

Stor grattiskram till lillkillen. En kopia av dig ser jag. Så mycket fint du visar fån loppisen...suck..

Kram på dig / Carina

ängeln i vitt sa...

Jag igen! Glömde tala om att ho`a var målad med en sunkig grön färg när jag köpte den.

Kram carina

My Lovely Things sa...

Hej goa Hanna!!

Tjoho!!nu är jag hemma igen..men vilka trevliga inlägg jag missat..
Jodu , det här med skägg..Har tyvär hört av en av mina söner att jag har mushtauch´..inte så kul..jag får allt plocka ett par strån då och då..inte kul men jag plockar gärna....

oj vilka vackra saker du har i butiken..så fint..tänk om jag kunde ta mig dit nån gång..

kannan är ljuvlig..jag har nått liknande..

jo det där med att priotera..det är inte helt lätt..man vill ju hinna allt..
man försöker räcka till till allt men det är inte lätt..försöker göra nått då och då med bara ett barn..
man får nog försöka att vara nöjd med sig själv ..att tänka at tman gör så gott man kan..
ha det gott goa du..
kram anna

My Lovely Things sa...

ojdå..glömde visst..
Grattis till lill killens ett års dag..en stor dag..
kram

Evelinas hus sa...

Hej!
Jag känner så mycket igen mig i det du skriver. Det är inte lätt, jag grubblar ofta i samma banor som du. Jag brukar tyvärr nedprioritera mig själv å det är inte heller bra.
Min lilla är snart två år,det har inte blivit många middagslurar för mig heller. Annat var det med ettan. Skönt med semester nu så man hinner stanna upp lite.
Ha en bra kväll.
Kram Caroline
p.s Vilken härlig loppisbutik du har

hemtrevnad marie sa...

Hej Hanna! Grattis till den lilla sötnosen!!!
Visst är det så att man prioriterar fel allt som oftast....men jag tror att man ändå ger barnen det mesta av sin tid,huvudsaken är ju att man är NÄRVARANDE!!
Att man i förbifarten SER sina barn LYSNAR på dom...PRATAR med dom...så jag tror att man kan allt springa runt och plocka som en yr höna, bara de känner att man bryr sig!
MYCKET svammel från en annan 4-barnsmamma! haha!!
Kram på dig!

Galleri Hönshuset sa...

hej Hanna. Härlig kanna. Haha det rimma ju...Det du säger stämmer ...men jag har börjat ta mig i kragen, som idag efter vi kom hem från båtturen. Tjejerna har velat göra fågelbad väldigt länge o jag kände att idag så gör vi det o dem var helnöjda. Sonen ville bli medlem i nån datatjosan hejsan, fråga mig inte, så jag satt bredvid han o fixade det till honom o sen satt vi där o pratade om alla spel han gillar...tråkigt? Ja, dataspel är tråkiga men det var ju stunden med sonen som man uppskattar. Och han var så glad för att jag hjälpte honom. Men jag ska vara ärlig, jag gillar och städa, så när jag sätter igång så är det aldrig jobbigt o det går undan. Konstig? ja, kanska det kanske....Så visst blir det allt för ofta ändå att jag städar istället för o umgås med barnen mer. Nej, bra skrivet Hanna, imorgon ska jag kramas med mina barn hela dan, så dem kräks på mig. Då är jag nöjd iaf ;). Ha det gott. Kram Pirre

Lea sa...

Hallojsan!
Så skönt att du tog upp det här med prioriteringar. Jag försöker verkligen att släppa kontrollen och att inte behöva ha så städat hela tiden.
Vi försöker att göra något roligt tillsammans varje dag, promenera till mormor, plocka blommor, äta mellis ute i gräset (...eller snödrivan) eller äta laga middag tillsammans med andra familjer det gör vår vardag lite extra.
Sen kanske vi inte hinner ha det "inrednings-reportage-piffat" hela tiden, men barnen vill nog minnas hellre att de hade en rolig uppväxt med familj och vänner än att vi hade det superstädat hemma.
Nu har jag "bara" ett halvår kvar innan min 2 åring ska börja på dagis och jag har redan världens ångest..men jag VET att hon kommer att trivas hur bra som helst..men men du vet kontrollfreaket jag ...
Nåväl nu ska vi ut och plantera lite salladsfrön. Ha det bäst!
/Lea

Hellen sa...

Hejsan Hanna!
Grattis till lilla Gullungen! Hoppas det blev en fin dag för honom och er.

Det där med prioriteringar när man har små barn är ju alltid ett dilemma. Tiden verkar ibland inte riktigt räcka till. Jag tycker det har blivit mycket lättare nu när alla våra barn är i skolåldern.
Här hemma är ändå verkligen städningen inte prio ett. Det enda på den fronten som vi är rätt noga med är att både vi vuxna och barnen ska ta reda på saker efter oss men städa det gör vi när vi måste.

Ha det så gott!
Kram helen

Fabrikken sa...

Åå, så herlige bilder :)